Vanhasta nahkatakista autoroskis - ohjeTeimme lomamatkan autossa istuen. Siinä syntyy roskaa: ostoleipien ja välipalojen kääreitä, satunnaisia paperikuppeja, talouspaperia...Vaihdekepissä pari vuotta roikkunut ja kenkäpussista muokattu pussukka hajosi työpaineisiin.
Päätin tehdä uuden, enkä tällä kertaa säästellyt. Nyt tehdään nahasta ja niin, että istuu auton penkkeihin!
Periaate on helppo ja se toki soveltuu käytettäväksi minkä tahansa kankaan kanssa. Itse haluan kuitenkin löytää hyviä tapoja käyttää vanhaa nahkaa. Ohuehkon nahan ompelu koneella sujuu suhteellisen helposti, mutta nahkaneula sinun kannattaa hankkia. Tässä lisää nahan ompelusta

Tarvitset:

Ohutta nahkaa vaikkapa vanhasta nahkatakista tai laukusta
Ompelulankaa
Ompelukoneen ja sakset
Leikkaa nahkasta kaksi haluamasi kokoista palaa.
Mitä isommat otat, sen isompi roskis. Huomaa, että voit joutua kikkailemaan nahan kanssa hieman, joten jätä hieman varaa. Omani ovat noin 25 x 35 cm.


Hihnaa varten varaa noin 30-50 cm pitkä nahan pätkä. Roskis roikkuu vaihdekepistä, joten se ei saa  olla tiellä. Toisaalta, se ei taas saa olla liian pitkä, että se makaa auton lattialla. Minä käärin oman hihnani lopulta kahdesti vaihdekepin ympärille. Leveys myös oman maun mukaan. Minulla noin 8 cm.


Tämän takia ei kannata olla liian tarkka mittojen tai lopullisen jäljenkään suhteen. Alla oleva nahka venyi ommellessa paljon pidemmäksi kuin päällä oleva. Ei muuta kuin saksimaan ja korjaamaan reunat joten kuten suoraksi. 


Siksi kannattaakin ommella molemmat sivut ennen kuin vetäisee pohjaan tikkiä. 

Kun pussukassa on kolme kylkeä kiinni, siivoa reunukset.
Niitä ei tarvitse huolitella, mutta halutessasi voit ne kyllä liimata soveltuvalla liimalla. Itse en nähnyt tarpeelliseksi. 

Ompele hihna!


Ja leikkaa reuna 2 mm päästä ompeleesta. 

Pussukan yläreuna taitetaan ja ommellaan noin 1 1/2 cm päästä reunasta. Käytä esimerkiksi pyykkipoikia apuna. Leikkaa jälleen nahka noin 2 mm päässä ompeleesta.
Kiinnitä hihna pussukan toiseen reunaan, keskelle. Voit myös lisätä painonapin roskikseen, jos haluat siitä todella siistin. 
Itselleni oli tärkeintä, että roskista on helppo käyttää myös kuskin jakkaralta ja jätin painonapit laittamatta.

Siinä se nyt on! Ei ihan pikkuinen, mutta en ole sitä koko ajan tyhjäämässäkään. Vaihdekepissä kiinni. Siihen tulee niin kevyttä roskaa ja hihna on niin pitkä, ettei se haittaa ajoa. 
Ja muistutus vielä, että älä laita tähän roskikseen mitään painavaa: vaan käärepapereita ja vastaavaa. Vaihdekeppi ei saa painosta vääntää suuntaan tai toiseen. Se kuluttaa laitteistoa. 

Lomamatkalla huomasimme myös, että pieni tyyny autossa on mukava lisä. Samalla vaivalla teet sen myös nahasta. Ohje on sama kuin pussukassa lenkkiä lukuunottamatta: tee niin iso kuin nahkapaloista irtoaa, laita tyyny sisään ja ompele viimeinen sauma kiinni. (Yritin ensin käsin piilopistoilla, mutta se ei onnistunut, joten vedin ronskisti koneella päältä. Välttää kyllä!)


Käy klikkaamassa itsesi FB-seuraajaksi, saat vinkin uudesta postauksesta ja pikkuvinkkejä matkan varrella: Heidi did it

PS Järjestän erityisesti Tyky-päiviin, mutta myös yksittäisille tilaajille, erilaisia taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot ja tee ehdotus työnantajasi seuraavaan työhyvinvointipäivään! Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. →  www.heidikormano.com
Sitten ei muuta kuin ajelemaan!

Kommentit

Suosituimmat tekstini kautta aikojen