Kerrosvati metallilautasesta ja tarjottimesta -tutoriaali


kerrosvati tarjottimesta ja lautasesta. DIY. ohje

Kerrosvateja on tuunattu ja muokattu viime vuosina erinnäisillä tekniikoilla. Pidin niitä alusta alkaen kauniina, mutta uskoin niiden vievän lopulta enemmän tilaa kaapissa kuin olevan käytössä. Ihanaa olla (taas) väärässä. 
Taloutemme hedelmien syönti korreloituu suoraan sen muuttujan kanssa, kuinka hedelmät ovat näkösällä. 
Hedelmävati ei muuten ole vastaus, sillä siinä alimmat hedelmät jäävät varjoon ja huonontuvat piilossaan. (huom! palaan korrelaatioon). Jotain tartti tehdä.

Hankin kerrosvadin, joka oli mahtava. Minä tykkäsin siitä, ihastelin sen kätevyyttä, kerroin kuinka mahtava se on ainakin joka toiselle vierailijalle, puunasin sen puhtaaksi astianpesukoneessa kerta toisensa jälkeen ja pilasin siten sen herkän emalipinnan.

Heidididit - kerrosvati metallilautasesta ja tarjottimesta.

Tarvitsin siis uuden. Teknisen tutkimukseen jälkeen totesin, että entisen telineen "jalka" oli ihan kunnossa, jalat yhdistyivät ruuveilla ja että kerrosvadin tasoissa oli keskellä reikä. 
Etsisisin vain metallisen tarjottimen ala-kerrokseen ja pienemmän lautasen ylemmälle tasolle. 
Tämä etsintä vaati ainakin kuusi kierrosta eri kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa. Onneksi se ei ole minulle tuskallista, mutta valehtelisin, jos kertoisin, että nämä yksilöt ovat vain tippuneet käsiini. Ehei. Näiden eteen on nähty vaivaa! Tässä on uuden korrelaation paikka: tavaran tarpeellisuus on suoraan verrannollinen siihen todennäköisyyteen, jolla se löytyy kirppiksiltä.

Palataanpa aiheeseen! Tästä siis lähdettiin:

Heidididit - kerrosvati metallilautasesta ja tarjottimesta. Tuunaus.

Sitten mittasin alkuperäisen jalan ruuvin leveyden ja valitsin poranterän sen mukaan. (Pikkuisen isompi siis)

Heidididit - kerrosvati metallilautasesta ja tarjottimesta. Poran käyttö.

Sen jälkeen piti löytää molempien lautasten keskipiste. Saapi sen laskeakin! keskipisteestä wikipediassa

Itsehän en jaksanut. Käytännössä olisin tarvinnut harppia ja viivoitinta, mutta juuri H-hetkellä ei löytynyt kumpaakaan. Ohessa harppi siis tehtynä langalla. Piirtelin lyijykynällä kaarta lautasen reunalta useammasta kohdasta, löysin sieltä aika tarkan keskikohdan ja tuplatarkistin sen ultramodernilla laitteellani, eli teipitetyllä suorakulmalla, jolla sihtailin osuuko piirtämäni ruksi kohdilleen joka puolelta ympyrää. Osui.
Puritaani keskipisteen etsijä pyörittää silmiään, mutta minulla oli riittävä tarkkuus. 
Heidididit - kerrosvati metallilautasesta ja tarjottimesta.

Sitten tarvitsi vain porata. Mutta tässä välissä pieni opetuksellinen tuokio: On olemassa erilaisia poranteriä. Toiset käyvät esimerkiksi puutöihin, toisilla porataan lasia ja kolmannet poranterät ovat yleisporia, jolla voi porata muun muassa metallia. 


Tämä on puuterä. Siinä on piikki. 

Heidididit - kerrosvati metallilautasesta ja tarjottimesta.

Tämä on yleisterä. Ota se.

Heidididit - kerrosvati metallilautasesta ja tarjottimesta.

Emalin poraaminen on riski. Se luultavammin lohkeaa. Halusin kuitenkin kokeilla. Tein pienen alun isolla naulalla lyömällä sillä jäljen merkkaamani ruksin kohdalle. Lautanen näytti tältä:

Heidididit - kerrosvati metallilautasesta ja tarjottimesta.
Sitten käänsin lautasen oikein päin, sillä pora yleensä puskee ongelman ulostuloreiän kohdalle ja toivoin, että pystyisin piilottamaan lohkeaman lautasen alapuolelle. 
Lisäksi pistin alle pätkän lautaa ja puristin emalilautasen kiinni lautaan, jotta sekin hillitsisi porauksen vaurioita. 

Ilokseni voin sanoa, että toimenpiteet auttoivat. Jäljestä tuli siisti. 

Porasin reiän myös metallitarjottimeen. Ensin löin naulalla pienen reiän siltä puolelta, jolle olin merkinnyt keskipisteen, sitten porasin reiän oikealta puolelta tarjottimen läpi. Hieman röhmyä metallista jäi ja nappasin ne irti pihdeillä.

Heidididit - kerrosvati metallilautasesta ja tarjottimesta.

Tämän jälkeen ruuvasin osaset yhteen.

Heidididit - kerrosvati metallilautasesta ja tarjottimesta.

Ja kaikkien hedelmäfanien iloksi ja onneksi uusi kerrosvati oli valmis!

Heidididit - kerrosvati metallilautasesta ja tarjottimesta.

Vinkki! Jos haluat muokata kerrosvadin, mutta siinä on aikaisemmin ollut välissä esimerkiksi paksumpi keramiikkalautanen, täytä väli aluslevyillä eli prikoilla. Rautakaupasta löytyy erikokoisia, myös söpöjä pieniä.

Hyvä tuunauksia!! 

PS Järjestän erityisesti Tyky-päiviin, mutta myös yksittäisille tilaajille, erilaisia taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot ja tee ehdotus työnantajasi seuraavaan työhyvinvointipäivään! Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. →  www.heidikormano.com

Haluatko saada vinkin Facebook-feediisi aina, kun teen uuden postauksen? 
Käy klikkaamassa itsesi seuraajaksi: 
Heidi did it


Tuunailu on mahtavaa! Tässä vielä pari ohjetta blogistani:
2. Vanhasta lasitiilestä lamppu

Kommentit

Suosituimmat tekstini kautta aikojen