Lasitiilestä lamppu - eikä mikään seinäruusu


Heidididit - lasitiilestä lamppuSain purkutyömaalta lasitiilen. Enkä nyt mitenkään voinut jättää sitä kaatopaikkakuormaan - hyvää lasitiiltä! Tiili oli silikonissa ja maalissa, joten ensimmäinen työ oli putsata se mattoveitsellä raaputtamalla. 

Sitten etsin käsiini laattaporanterän ja porasin yhden sivun keskelle noin 12 mm reiän. 

Porausta on turha pelätä. 

Älä paina yhtään, vaan anna poran viedä. Semminkin, kun olet porannut siihen asti, että olet saanut aikaan jo pienen reiän pintaan, ota ihan rauhallisesti. Vettä voi käyttää viilentäjänä. Se myös sitoo ilmaan nousevaa lasipölyä. Ohessa voi pitää vaikka märkää sientä. 

Jos pinta kuumenee liikaa, pidä pieni tauko. Minulla oli laadukas poranterä, mutta se oli jo kulunut. Aikaa poraukseen meni noin puolitoista minuuttia. Porauskohtaan laitoin palasen teippiä. 
Reiän koolla ei ole lopullisessa työssä ole merkitystä, kunhan valot saa ujutettua tiilen sisälle. 

Timanttipora on hyvä vaihtoehto reiän poraamiseen, itse käytin laattaporanterää, koska se oli saatavilla. (Tässä Tee itse -sivuston ohje lasilevyn poraukseen) 

Käytä hansikkaita. Silmätkin kannattaa varmuudeksi suojata. 

Heidididit - lasitiilen muuttaminen lampuksi.

Lasitiilen sisälle valuneen lasipölyn pesin täyttämällä tiilen vedellä...

Heidididit - lasitiili lamppu

...ja valuttamalla veden pois.

Heidididit - lasitiili lamppu muuttaminen

No niin.

Jos olisin hieman vähemmän nihilisti, tiili olisi voinut olla tässä. 

Sisälle vain valkoiset valot ja tunnelmallinen neliö olisi ollut valmis. Mutta minä en voinut ollenkaan elää sen epämääräisen, ruman reunan kanssa. 

Siitä alkoikin valtava aivopallottelu: millä yksinkertaisella keinolla peitän reunan? Lopulta päädyin ilmakuivuvaan (itsekovettuvaan) massaan. Valon sähköjohdolle jätin alareunaan pienen massattoman uran. 

Heidididit - lasitiili lamppu muuttaminen

Kuivuvaan pintaan syntyi säröjä, joten täytin ne pehmeällä massalla. Ja kun pinta oli kuivunut, hioin sitä hieman hiekkapaperilla. Siivosin reunat ja pyyhin ylimääräisen massan pois kostealla rätillä. 

Heidididit - lasitiilen sisälle valoja

No niin.  

Jos olisin hieman vähemmän nihilisti, tiili olisi voinut olla tässä. (Sisälle vain valkoiset valot ja tunnelmallinen neliö olisi ollut valmis.) 

Mutta ei vieläkään. 

Satuimme poikani kanssa kirpputorilla törmäämään monivärisiin led-valoihin, joihin minulla on voimakas kielteinen kanta. Jotenkin kuitenkin perustelin itselleni, että värit näin kesää vasten ovat kivoja. Henkisen kasvun merkeissä halusin myös tulla ulos jyrkistä mielipiteistäni. Sitä paitsi hyppy epämukavuusalueelle on usein tie oppimiseen. 

Ja ennen kaikkea: ne maksoivat puolitoista euroa. 

Valot saivat armon.

Lopulta lähti ihan lapasesta ja maalasin kuivuneen massan peitevärillä siniseksi. Valojen sävy oli sinertävä, joten valitsin värin sen mukaan. Kellertävien valojen kanssa olisin kaartunut oranssiin. 

Kuivumisen jälkeen lakkasin pinnan. Käytin polymeerimassatöihin tarkoitettua lakkaa ja se ajoi asiansa oikein hyvin. Mikä tahansa muukin lakkaa ajanee.

Ujutin vielä valot lasitiilen sisään yksi kerrallaan, kävelin taaksepäin ja avasin silmäni. 

Edessäni oli huomionhakuinen, kirkas neliö.

Heidididit - lasitiilen sisälle valoja
Se ei ole herkkä valo pimeisiin kuukausiin, vaan paremminkin karnevaali keväälle ja juuri passeli pääsiäiseen ja vappuun. Kannatti kokeilla. 

Heidididit - lasitiilen sisälle valoja
Kokeile sinäkin tehdä jotain vähemmän tuttua ja turvallista! Se voi yllättää positiivisesti. 

Jos pidit postauksestani, jaathan sitä kavereillesi? Kiitos 

Heidididit-blogin 5 luetuinta postausta

Kommentit

Madam B.C. sanoi…
Kiva idea! Tätähän voisi jalostaa monenlaiseksi valoksi :)
Heidi Kormano sanoi…
Kiitos! Pintaa voi tosiaan käsitellä eri väriseksi ulkoa tai sisältä. Ja taas valot tekevät omalta osaltaan erilaista tunnelmaa. Mietin, miltä useamman yksilön sarja tekisi! :)
diipadaapa sanoi…
Niinpä! Jos valolle jättä isomman aukon, niin voisi vaihdella valosarjoja fiiliksen mukaan. Minä näen tuolla sisällä vaihtuvan valoteoksen. Erilaisia lamppuja teeman mukaan. Sydämiä ystävänpäivänä, vaaleaa harmoniseen fiilikseen ja vaikka värikästä vähän talven synkkiin iltoihinkin.
Taina sanoi…
Upea lopputulos! Kiitos porausohjeista, taidan uskaltaa itsekin yrittää DIY-projektia poran terällä. Mistä muuten voisi saada tuollaisen timanttiporan?

Suosituimmat tekstini kautta aikojen