Nahkatakeista iso kassi - ohje
Tapasin keväällä Outi Pyyn, jota
olen ihaillut kaukaa jo monta vuotta. Hänen bloginsa on ollut
minulle usein inspiraation lähde. Keskustelimme vaatteiden
kierrättämisestä ja päädyimme harmittelemaan sitä kuinka vähän
nahkaa voi hyödyntää uudelleen.
Valitettavasti kierrätyslaatikkoonkin laitettu nahka- tai turkistuote päätyy useimmiten jätteisiin, koska jatkojalostus ei onnistu.
Ongelmana on
esimerkiksi se, että nahkatuotteesta pitäisi poistaa kaikki muu
aines: vuori, vetokejut jne – jotta itse nahkaa pystyttäisiin
hyväksikäyttämään. Ja toisaalta, jos takki on malliltaan vanha,
se ei myy kierrätysyrityksissä oikein kokonaisenakaan.
Nahkatuotteen valmistus on kuitenkin vienyt tuhottomasti
luonnonvaroja, joten keskusteltuani Outin kanssa otin haasteen
vastaan:
Minä ompelen vanhoista nahkatakeista itselleni ison nahkakassin! Tavoitteeni oli Ikean sininen – ei yhtään pienempi.
Olin valmis tikkaamaan käsin, jos kone
ei vedä, mutta sekä muovinen Pfaff ja rautainen 1970-luvun Toyota
toimivat nahan ompelussa – tosin Toyota nyt oli aivan eri luokkaa.
Pfaffia oli autettava hieman vetämällä. Nahkaneuloja
katkoin yhden.
Päätelmäni kuitenkin on, että jos nahka on pehmyttä
ja suhteellisen ohutta, se kyllä luovuttaa ompelukoneelle.
Muista kuitenkin, että nahka saattaa hieman venyä ja vääntyä ommellessa, joten mitä lyhyemmän matkan ompelet kerralla, sitä parempi.
Minunkin piti tehdä kassiin erillinen pohja, mutta käytäntö vaati kiskaisemaan reunat toisiinsa kiinni. Eli aloita simppelistä kassista!
Tarvitset siis nahkaa.
Parhaimmat palat irtoavat takkien selkämyksistä ja etupuolelta voi saada hyvät kantohihnapalat ja tarvittaessa kyljet.Jos takki on käyttämätön, hihatkin voivat olla hyvää materiaalia, mutta kyynärpäät ovat voineet kuluttaa nahan pussille.
Leikkaa materiaali irti ja sommittele paloista haluamasi laukun malli. Minä osuin tuurilla kahteen isoon miesten takkiin, joiden sävyt ja nahan laatu osuivat kohdilleen.
Jätin palat mahdollisimman isoiksi.
Tarkoitukseni oli tehdä suorakaiteen muotoinen, pohjallinen laukku, mutta nahka venyi ommellessa sen verran, että ommeltuani päätypalat kiinni, taitoin ne sisällepäin ja tikkasin pohjan kiinni.
Nahkaan ei voi käyttää nuppineuloja, joten käytin erilaisia nipsuja ja pyykkipoikia, myös teippiä, ja hyvin eteni.
Kantohihnojen kestävyyden varmistin liimaamalla nahan sisäpuolelle hihnojen kiinnityskohtaan kontaktiliimalla tukipalat.
Usko muuten se kontaktiliiman ohje: molemmille liimattaville puolille liimaa ja sitten odotat 5-15 minuuttia ennen kiinnitystä.
Minulla ei ollut nahalle soveltuvaa teflonpaininjalkaa, mutta laitoin luistoksi palaset washiteippiä. Toisella koneella en kikkaillut edes teipillä tai erikoispaininjaloilla ja pärjäsin todella hyvin. Vanha Toyotani on ollut aikoinaan verhoilijan kone ja sen kyllä huomasi! Suosittelen siis kokeilemaan.
Sisälle ostin mustaa, ohutta villakangasta vuoriksi. Näin isossa laukussa tasku olisi välttämätön, joten ompelin sen kiinni vuoriin ennen vuoripussin ompelua.
Ohessa muuten tekemäni neulatyyny. Kivan näköinen, mutta käytännöllisyysaste on nolla, sillä neulat tulevat ukosta läpi.
Kantohihnat tein vain taittamalla pitkän, suorakaiteen mallisen palan kahtia ja pistin sisälle vielä puuvillaista nauhaa vahvikkeeksi. Lopuksi leikkasin reunan 2 mm päästä ompeleesta.
Nahkahan on siitä mukavaa, että mitään ei tarvitse huolitella siksakkaamalla! Jos haluat, liimaa pinnat kiinni esimerkiksi tekstiililiimalla.
Lopuksi taitoin nahkapuolen noin sentin päästä vuoren puolelle ja ompelin nätisti kiinni. Myös tässä siivosin reunan leikkaamalla nahan noin 2 mm päästä ompeleesta.
Tuli parempi kuin odotin. Tuli meinaan ihan huippu.
Kärsin monen käsillätekijän ongelmasta, jossa valmiissa työssä näkee korjattavaa ja parannettavaa niin paljon, että itseään ei kehu sitten millään, mutta nyt annoin tulla itselleni kunnon ylistyssanoja.
Haastan sinuakin kierrättämään nahkaa. Aion jatkossakin tehdä erilaisia kierrätysnahka- ja turkistöitä, joten klikkaa itsesi lukijaksi!
Käy klikkaamassa itsesi FB-seuraajaksi:
PS Järjestän erityisesti Tyky-päiviin, mutta myös yksittäisille tilaajille, erilaisia taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot ja tee ehdotus työnantajasi seuraavaan työhyvinvointipäivään! Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. → www.heidikormano.com
Kommentit