Maalin voima - tuunaa spraymaalilla!

Värillä on iso voima. Yllätyin jälleen itsekin, kuinka paljon tavaran ulkonäkö voi muuttua pelkän spraymaalisuihkaisun voimasta. Ostin nimittäin kerrosvadin (taas). Se näytti jotenkin niin ruman hienolta kirpputorin hyllyllä, että en malttanut jättää sitä sinne.
Kerrosvadithan ovat minun astiallinen heikkouteni! 
Lue syyt täältä: Kerrosvati lautasesta ja tarjottimesta


Pakkopelastus oli suoritettava, vaikka en rakastanutkaan vateja yhdistävää vartta. Sen sijaan keraamiset, painavat lautasen olivat komeat!


Kerrosvati on helppo purettava. Osat sai tästäkin yksilöstä pyörittämällä irti ja nostin ne spraymaalattavaksi terassille.

Jos et ole paljoakaan spraymaalannut, pieni oppitunti lienee hyvä ottaa. (Olen aikaisemminkin kirjoittanut aiheesta, mutta tässä vielä uudelleen.)

→→→→→→→→→→→→

Ensinnäkin! Spraymaali on aina sekoitettava! Ohje on 3 minuuttia sheikkausta. Mutta ei haittaa, siinä voi purkaa kaikenlaisia patoutumia.


via GIPHY

Toisekseen varsinkin kiiltävä spraymaali ei anna mitään anteeksi.
Huonosti tehtyjen pohjatöiden pulla ei parane uunissa. 
Jos siis haluat tasaista maalausjälkeä (minkä muunkin projektin ja maalin yhteydessä), hio, kittaa, hio, hivele sormellä ja silmäile joka kohta läpi.
Ensimmäinen hionta kannattaa tehdä tarpeeksi karhealla paperilla, jotta saat nopeasti näkyviä tuloksia. Hiominen liian hienolla paperilla on vain ajan hukkaa
Jos haluat vain pinnan rikki seuraava maalia varten, hienompikin paperi riittää. Tapauskohtaista siis!

Spraymaalaus tehdään useilla ohuilla maalikerroksilla. Suihkuta tasaisesti ensin vaikka pystysuoraan ja sitten vaakasuoraan. Aloita tasainen kädenliike hieman maalattavan pinnan ulkopuolelta ja paina maalikin tulemaan jo siinä vaiheessa. Saat tasaista jälkeä, eikä pintaan tule maalin turskahdusta.  Etene tasaisin välein koko pinnan yli. Anna edellisen pinnan pölykuivaa 5 - 15 minuuttia ja maalaa sitten seuraava. Spraymaali on maalattava kerralla loppuun tai sitten odotat viikon ja laitat uuden kerroksen.

Spraymaalaus tulee tehdä hyvin ilmastoidussa tilassa. Suosittelen hengityssuojainta. Itse käytän 30 euroa maksavaa maalaajille tarkoitettua suojainta. Se ei ole kertakäyttöinen, vaan kestää monta käyttökertaa, mutta osia ei voi kuitenkaan uusia.
Joka kerta lopettaessasi maalauksen käännä spraypullo ylösalaisin ja purista maalia ulos sekunnin tai kaksi, kunnes ulos tulee vain paineilmaa. 
Se putsaa "röörit" ja maali ei kuivu tukkimaan pulloa. Jos näin käy, voit suosiolla käydä ostamassa uuden pullon. Tyhjän metallipullon voi laittaa metallijätteisiin. Jos sisälle on jäänyt maalia, se pitää viedä keräyspisteeseen.

Voit nostaa maalattavan esineen ilmaan esimerkiksi tällaisella maalausalustalla:

Heidididit - maalausohjeita entisöijälle


Jos teet maalausvirheen, älä lannistu. Mikään ei ole pilalla. Aikataulusi vain venyi.
Jos sohaiset pintaa, siihen tulee valuma tai muu jälki, lopeta maalaaminen heti siihen. Kiroile hetken, jos siltä tuntuu, ja laita työ kuivumaan. Palaa useamman päivän päästä tapahtumapaikalle ja hio pinta tasaiseksi.  
→→→→→→→→→→→

Näiden ohjeiden perusteella siis laitoin varren roikkumaan ilmaan parvekkeelle. Vasta sitten kävelin spraymaalivarastolleni.


Sieltä löytyi kesän alennusmyyntiostoksilta ostamani pullo vihreää. Ja siitäkös innostuin! Ruskean kanssa olisi käynyt myös sininen, viininpunainenkin, mutta tämä vihreä ilostutti. Alle olisi kannattanut laittaa pohjamaalia, mutta taas oli kokeilun halu niin kova, että en jaksanut lähteä ostamaan. (Josta tulikin mieleeni, että ostan seuraavaksi varalle, niin ei tarvitse seuraavalla kerralla tätäkään kärvistellä!)

Tämä astia tullaan joka tapauksessa pesemään käsin, joten se ei joudu kovaan käsittelyyn.


Maalipurkin kyljessä luki, ettei haju ole yhtä kova kuin normaalisti ja totta se oli! Huomattavasti mukavampi käyttää. Lisäksi maali oli ihanan mattapintaista!! Tulen ostamaan tätä laatua toistekin.

Lopputulos on mielestäni ihan huippu! Aikaa tuunaukseen ei mennyt 20 minuuttia kauempaa.Käy klikkaamassa itsesi FB-seuraajaksi, saat vinkin uudesta postauksesta ja muita pikkuvinkkejä matkan varrella: 
Heidi did it

Vilkaise myös blogini muita tekstejä:PS Järjestän erityisesti Tyky-päiviin, mutta myös yksittäisille tilaajille, erilaisia taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot ja tee ehdotus työnantajasi seuraavaan työhyvinvointipäivään! Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. →  www.heidikormano.com 

Kommentit

Rautalintu sanoi…
No on kyllä pirtsakan värinen!
Sari sanoi…
Vau miten hieno lopputulos! Kiitos vinkistä. Täytyy kokeilla miten saisin uutta eloa ja väriä yhden penkin metallirunkoon spraymaalin avulla. Täytyy myös vinkkisi avulla varoa, että en sohaise pintaa jotta välttyisin valumilta. En ole ennen tätä tehnyt mutta innostuin kokeilemaan kun näin naapurin hallia märkämaalattavan ulkoa. Siinä ei ammatilaisilla kauan mennyt kun uusi maalipinta saatiin teräsrakenteisiin tehtyä!

Suosituimmat tekstini kautta aikojen