Kukkaruukku kakkukuvusta - betonityöohje


Betonin on ollut käsillätekijöiden suosiossa jo useamman vuoden. Olen tehnyt muutaman työn muiden seurassa, mutta mitään erityistä rumbaa en ole aiheen pohjalta aloittanut.
Sen verran kuitenkin olen asiaa seuraillut, että vahdin jatkuvasti kaikenlaisia kertakäyttöisiä purnukoita ja rasioita sillä silmällä. 
Viime keväänä olin juhlissa, jonne tilatut kakut tuotiin ihan mahtavien muovirasioiden alla. Varaushuutoni kaikui varmaan seuraavaan kortteliin ja isäntäväki pisti ne ystävällisesti sivuun. Syksyllä sain myös kaksi isompaa muovituoppia, joiden jalo muoto miellytti silmääni.Kuten aikataulusta huomaat, en varsinaisesti ole kiirehtinyt tämän asian kanssa. Minä teen mielelläni työt tarpeeseen. Miksikö siis nyt? Keväällä minussa alkaa aina orastaa pieni multahimo. Koska minulla ei kerrostaloasujana ole puutarhaa, ainoa vaihtoehto on kukkapurkkien käyttö.
Minulta puuttui leveä ja matala purkki mehikasveille - siispä valuhommiin. 
Minä ostin 25 kg säkin sementtilaastia. Se on valmista tavaraa valamiseen heti veden lisäämisen jälkeen. Hinnaltaan se on huokeaa verrattuna askartelubetoniin, mutta toki sitä on kerralla ostettava hieman enemmän. Yllättävän paljon sitä kuitenkin työhön kuluu. S30 viittaa raekokoon. Sama 3 mm raekoko on myös askartelubetonissa. 


Tein hommia sisällä ja sekoitin betonin varovasti puukauhalla. Suun edessä oli suojain. Laastista pitäisi tehdä perunamuusin vahvuista ja sen pitäisi antaa turvota noin 30 minuuttia ennen käyttöä. Kuvassa oleva betoni on hinosen liian kuivaa. Vettä pitää lisätä hyvin varovasti ja sekoitus on tehtävä pohjia myöten ennen kuin lisää vettä. 


Ennen valamista kaikki muotit on siveltävä muottirasvalla.
Itse käytin tietenkin extra virgin -oliiviöljyä, koska se oli ainoa, joka työhuoneeltani löytyi. Onneksi sitä ei paljoa tarvittu. Kaikki sisäpinnat siis tarkasti öljyyn. 
Itse käytin levittämiseen sormiani.

Sitten vain tavaraa muottiin. Koska minulla ei ole takana mittavaa betonivalajan kokemusta, olin tyytyväinen, että muottini oli läpinäkyvä. Se nyt ainakin opetti, että reunojen kanssa saa olla tosi tarkka ja painaa ja hieroa massaa tiiviisti reunaa vasten. Kuten lopullisesta kuvasta huomaa, alaosaan on vieläkin jäänyt rosoisuutta, jonka olisi voinut saada pois työstöllä.
Tein massaa muutamissa osissa (joka nyt ei ole suositeltavaa, mutta minulla ei ollut isoa vatia juuri tällä hetkellä) ja opin vasta muutaman sekoituskerran jälkeen lisättävän veden määrän.
Olen ollut työmailla tekemässä laastia ja silloin käytetään hieman kuivempaa materiaalia kuin mikä tähän tuntui olevan sopivaa.


Kun massa oli kuvun sisällä, työnsin siihen toisen (ulkoapäin rasvatun) kulhon päälle. Painoksi tuli kiviä ja teippikin piti hommaa hieman kasassa.
Paukuttelin reunoja 5 minuuttia, jotta saan kaikki mahdolliset ilmakuplat pois. Sitten muovipussi päälle kolmeksi päiväksi. 
En kastellut työtä kuivumisprosessin aikana, mutta pienellä ilmanvaihdolla varustettu muovipussi piti huolen siitä, että se ei kuivunut liian nopeasti. Saman käsittelyn tein kupeille.


Kolmen päivän kuluttua avasin paketit ja nuljutin muotit pois. Hieman se vaati tahtoa. Ehkä ensikerralla hitunen lisää rasvaakin. (hmph - hankin halvempaa). Sitten jätin työt vielä vuorokaudeksi muovipussiin kuivamaan.

No niin. Aina ei onnistu ihan täysin.
Muovilasien valokset näyttävät harmillisesti juustoisilta. 
Tässä käytin varmasti hieman liian vähän vettä ja turvotusaikakin taisi olla aivan liian lyhyt. Näistä saa kuitenkin ihan kivat jalustat pienille metallitöilleni! Oppimiskokemus!


Mutta kukkaruukku oli parempi.


Istutin siihen yhden anopinkielen ja kolme kaktusta. Sementtilaastista tehdyn ruukun tulisi kestää myös ulkona, joten kun sitten joskus saan oman puutarhan, se pääsee sinne. Muovinen kakkukupu kesti yhden valun, joten pitää alkaa taas kiertää synttäreitä hamstraus-hengessä. ;)


Jos sinulla on betonivaluvinkkejä, niin kuulen niitä mielelläni! Minä opettelen vasta.


Käy klikkaamassa itsesi FB-seuraajaksi, saat vinkin uudesta postauksesta ja muita pikkuvinkkejä matkan varrella: Heidi did it

Vilkaise myös blogini muita tekstejä:


PS Järjestän erityisesti TYKY-päiviin, mutta myös yksittäisille tilaajille, erilaisia taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot ja tee ehdotus työnantajasi seuraavaan työhyvinvointipäivään! Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. →  www.heidikormano.com 

Kommentit

Tyylikkään rouhea kukkaruukku! Minäkin olen kokeilun verran tehnyt betonitöitä, mutta vielä en ole edes aloittanut kertakäyttöpurnukoiden jemmaamista. Tykkään kyllä betonin ulkonäöstä. Tosi kiva saada ideoita betonitöihin, jospa tässä joku kesä alkaisin betonihommiin :)
Heidi Kormano sanoi…
Hei! Kiitos kommentista!Etsin nimenomaan hieman erilaisia muotteja, ja niitä kyllä pitää hieman metsästää, varsinkin kun etsin siis roskaa, joka muuten heitettäisiin pois.On se toisaalta myös osa viehätystäkin. :)

Suosituimmat tekstini kautta aikojen