Ikean pikkuisista matoista iso matto - ohje


En tiedä mikä minuun meni. Luultavasti kyseessä oli kiireen ja innostumisen aikaansaama nousukiito, jossa unohdin ajatella.
Ostin Ikeasta kolme pientä mattoa työhuoneeni kylpyhuoneeseen. Se oli aivan sysihuono hankinta.
Koska ne ovat pieniä, ne näyttävät hölmöiltä viskeltynä kylppärin lattialle.

Niiden puolustuksesi sanottakoon kuitenkin, että ne olivat erittäin edullisia, niissä on nihkeä pohja, joten ne eivät liiku lattialla ja ne kyllä peittivät vielä hölmömpää vaaleansinistä lattiaa.
Koska kuitenkin jo syyllistyin ostokseen, päätin hyödyntää hiilijalanjälkeni mustuuden tekaisemalla pienistä matoista yhden isomman maton. Yllättävän sirkeästi se muuten onnistuikin. 
Tarvitset avuksi vain kylppäriin istuvaa kangasta. Minä uhrasin vanhan pyyheen, joka keltaisena auttaa (harmaan kera) hävittämään kylpyhuoneen vaaleansinistä maailmaa.


Mitä enemmän pieniä mattoja sinulla, sitä pidemmän maton voit tehdä. Minulla oli kolme.


Jaoin pyyheeni pitkiin osiin. Mattojen yhdistämiskohtaan kaksi palaa ja päätyihin jäi yhdet kangassoirot. Yhteensä siis neljä. Kangassoironi oli 8-10 cm leveä. 
Sitten silitin reunat taakse ja tein isoa, froteista kanttinauhaa. 

Ompelin nauhan päältä päin kiinni ensimmäisen maton reunaan. Hieman sitä pitää paininjalan alle ahtaa, mutta menee se sinne lopulta ihan hyvin. 
Käsitellessä yhtä mattoa kerrallaan saat tehtyä työn paljon helpommin kuin jos kiinnittäisit matot ensin toisiinsa! Usko minua. Minä kokeilin kantapään kautta:)

Kun toinen reuna on valmis, pistele rivin seuraava matto kiinni simppelein pistoin. Neulaa froteenauha kiinni ja ompele se mattoon kiinni noin 2-3 mm päästä nauhan reunaa.

Jatka kunnes matto on haluamasi pituinen.


Päätysoirot tein valmiiksi ompelemalla ne ennakkoon 2-3 mm päästä reunaa. Vasta sen jälkeen kiinnitin ne mattoon, niin että nauha tulee parisen milliä maton ulkopuolelle ja tikkasin kiinni aivan maton ulkoreunan kohdalta. Nyt reuna ei ainakaan nouse ylöspäin käpristelemään, eikä se ole liian paksu. Toki ne voi kantata ihan normaalillakin tavalla, jos haluaa. Silloin kannattaa huomioida kanttinauhan leveys.

Käännä lopuksi froteiset nauhanpäät maton alle. Leikkaa ja pistele kiinni. Voit käyttää ompelukonetta, mutta minä tikkasin käsin.
Tämä työ on muutenkin sellainen, että sen voi melko hyvin tehdä ilman konettakin.
Muutama tunti siihen meni, mutta...

...nyt näyttää paljon paremmalta!
Käy klikkaamassa itsesi FB-seuraajaksi, saat vinkin uudesta postauksesta ja pikkuvinkkejä matkan varrella: Heidi did it

PS Järjestän erityisesti Tyky-päiviin, mutta myös yksittäisille tilaajille, erilaisia taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot ja tee ehdotus työnantajasi seuraavaan työhyvinvointipäivään! Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. →  www.heidikormano.com

Ohoi! Katso vielä nämä!
Vanhoista kehyksistä muistitaulu

Kommentit

Suosituimmat tekstini kautta aikojen