Tuolin uudistus puuvahalla ja spraymaalilla - käytännön vinkkipaketti tuunaajalle

Heidididit - maalausohjeita entisöijälle

"Ota tai menee roskiin", sanoi ystäväni ja lykkäsi käteeni pienen pianotuolin. Se näytti jotenkin mahtavasti pultilta. Olin silti kahden vaiheilla, sillä kerrostaloasunnossani ei ole liikaa tilaa.
Se oli kuitenkin aitoa puuta ja pakkopelastettava. Hetken pianotuolia pyöriteltyäni totesin sen hyväksi jalustaksi metalliveistoksilleni. 
Heidididit - maalausohjeita entisöijälle

Valitettavasti yläosa vaati isoja huoltotoimenpiteitä; se muun muassa heilui ja huojui. Liimaus oli täysin pettänyt ja ruuvit olivat pilalle ruuvattuja. Jouduin tehdä raakoja toimenpiteitä, jotta sain osat irti toisistaan. Käytännössä hajotin yhden ruuvin metalliporanterällä.

Heidididit - maalausohjeita entisöijälle

Heidididit - maalausohjeita entisöijälle

Liimasin osat uudelleen toisiinsa härskillä määrällä liimaa ja toivon, että se kestää tulevaisuudessa kevyessä taidenäyttelykäytössä. Ylimääräinen liima kannattaa pyyhkäistä pois kostealla rätillä.

Rajun ruuvinpoiston takia käänsin alaosan toisinpäin. Olisin voinut kitata alapuolen reiät, mutta en suoraan sanottuna halunnut ostaa projektiin yhtään uutta tuotetta.
Tässä vaiheessa tuoli oli korjattu. Loppu tulisi olemaan hienostelua. 
Jos sinulla on uudistusprojekti, tarkista ensin, että esine on kunnossa: liimaa, naulaa tai ruuvaa esine ehjäksi.

Pinnassa oli epätasaisuutta ja lisäksi alaosan vihreä väri oli liikaa jopa minulle. Irrottelin kaikki liikenevät osat toisistaan ja hioin niistä pinnan karheahkoksi. Toivoin, että alaosa olisi vain petsattu, mutta tarkemman syynin perusteella epäilin puuvahaa. Voin toki olla väärässäkin, mutta en halunnut kokeilla ja tyydyin kohtalooni. Pinta mitä luultavammin hylkisi maalia.
Kirottu puuvaha. Kun kerran vahan laittaa, siihen ei sitten koskaan oikein muu käy. 
Sillä voi tehdä mahtavaa jälkeä, mutta se tulee aina määrittämään pinnan käsittelytavan. Onneksi minulla oli edellisestä puutyöstäni (kukkateline) jäänyt valkoista vahaa, jotta pääsin kokeilemaan puuvahan peittoa toisella vahalla. Enkä jättänyt kokeiluja siihen. Suihkaisin mustaa spraymaalia korkin pohjalle ja kaadoin nestemäisen maalin vahaan pigmentiksi. Yllättävän hyvin sekoittui. Aina kannattaa kokeilla. (Jälleen yritys tulla toimeen kaapissa olevilla tuotteilla)
Levitin vahan vaahtomuovin palalla.
Heidididit - maalausohjeita entisöijälle.

Vaahtomuovilla saa tasaisen pinnan. Suojaa kätesi muovihansikkailla. Jos käytät sivellintä, ja haluat käyttää sitä jatkossakin, sinun tulee puhdistaa se tärpätillä. Vaahtomuovipalan heitin levityksen jälkeen jätteisiin.

Vinkiksi sanottakoon, että jos osat saa järkevästi käsiteltyä erikseen, parempaa jälkeä tulee. Hiontavaiheessakin pääsee ihan reunoihin asti tasaisella jäljellä. Tässä tilanteessa oli silti helpompaa koota tuolin alaosa kokoon ja käsitellä pinta "pystyssä".
Mitä enemmän maalausta tai muuta pintakäsittelyä olen tehnyt, sitä tärkeämmäksi olen tajunnut ennakkovalmisteluiden määrän. Säästät sillä huomattavasti vaivaa. 
Tässä muutamia vinkkejä:

1. Nosta esine AINA irti maasta esimerkiksi puukalikoilla. Tässä tilanteessa tuolin voi nostaa seisomaan kalikoiden päälle. Saat käsiteltyä alaosan tasaisesti sotkematta maalauskohtaa.
2. Tarkista aina kuivaharjoitteluna, että pääset joka puolelle maalattavaa/käsiteltävää esinettä.
3. Jos voit esimerkiksi spraymaalatessa roikottaa esinettä jostain suunnasta niin, että saat kaiken maalattua yhdellä kertaa, säästät aikaa ja vaivaa tulevaisuudessa. Jälkikin on yleensä tasaisempi.
4. Katso, että työvälineet ovat kunnossa. Pilalle kuivuneella siveltimellä ei tule hyvää jälkeä.
5. Aloita huomaamattomasti kohdasta, kunnes saat otteen käsillä olevasta työstä. Isot pinnat kannattaa tehdä viimeisenä.

Palataan sitten tähän esimerkkikappaleeseen.

Käytin vahaa todella paljon kerralla, mikä ei ole suositeltavaa. Minä olin kuitenkin tienhaarassa: jos väri säilyy kamalana, tuoli lähtee. Koska hyppäsin suoraan syvään päähän, hyppäsin kunnolla. Parempi olisi laittaa useampi ohut kerros. Tasoittele pinta huolellisesti, sillä pinta todella jää sen näköiseksi kuin sen jätät!

Itse käytin tätä puuvahaa:

Heidididit - maalausohjeita entisöijälle. puuvaha.

Paksu vahakerros ei kuiva päivässä, joten anna sen olla rauhassa useampi vuorokausi. Kun vaha on kunnolla imeytynyt puuhun, pinta tuntuukin kuivalta.

Heidididit - maalausohjeita entisöijälle

Hykertelin tyytyväisyydestä kun sain alaosan valmiiksi! Onnistui. Pinnasta tuli mukavan vaihteleva. Vahalla työskennellessä pohja näkyy aina hieman.

Sitten sain kohdistaa maalausintoni istuinosaan! Maalasin pohjan, sillä lakkapinnassa oli erilaista jälkeä. Lisäksi lakka oli kellertynyt. Olisin voinut myös hioa lakan kokonaan pois, mutta en jaksanut nähdä vaivaa. Päätin, että väri on vaatimaton, koska pääpaino olisi kuitenkin päällä istuvalla (ihmisellä tai) taideteoksella. Eli harmaata, harmaata, harmaata.

Valitsin spraymaalin sen nopeuden takia. Olen maalannut pieniä huonekaluja aikaisemminkin spraymaalilla. Se ei ole vaikeaa, mutta siinä on muutamia asioita, jotka on joka kerta otettava huomioon.
Ensinnäkin! Spraymaali on aina sekoitettava! Ohje on 3 minuuttia sheikkausta. Mutta ei haittaa, siinä voi purkaa kaikenlaisia patoutumia.

via GIPHY

Toisekseen varsinkin kiiltävä spraymaali ei anna mitään anteeksi.
Huonosti tehtyjen pohjatöiden pulla ei parane uunissa. 
Jos siis haluat tasaista maalausjälkeä (minkä muunkin projektin ja maalin yhteydessä), hio, kittaa, hio, hivele sormellä ja silmäile joka kohta läpi.

Jos haluat tehdä hionnan viimeisen päälle, aloita vaikka karheudella 80 ja siirry sitten asteittain isompiin hiekkapaperilukuihin - toisin sanoen hienompaan hiekkapaperiin.
Ensimmäinen hionta kannattaa tehdä tarpeeksi karhealla paperilla, jotta saat nopeasti näkyviä tuloksia. Hiominen liian hienolla paperilla on vain ajan hukkaa
Jos haluat vain pinnan rikki seuraava maalia varten, hienompikin paperi riittää. Tapauskohtaista siis!

Spraymaalaus tehdään useilla ohuilla maalikerroksilla. Suihkuta tasaisesti ensin vaikka pystysuoraan ja sitten vaakasuoraan. Aloita tasainen kädenliike hieman maalattavan pinnan ulkopuolelta ja paina maalikin tulemaan jo siinä vaiheessa. Saat tasaista jälkeä, eikä pintaan tule maalin turskahdusta.  Etene tasaisin välein koko pinnan yli. Anna edellisen pinnan pölykuivaa 5 - 15 minuuttia ja maalaa sitten seuraava. Spraymaali on maalattava kerralla loppuun tai sitten odotat viikon ja laitat uuden kerroksen.

Spraymaalaus tulee tehdä hyvin ilmastoidussa tilassa. Suosittelen hengityssuojainta. Itse käytän 30 euroa maksavaa maalaajille tarkoitettua suojainta. Se ei ole kertakäyttöinen, mutta osia ei voi kuitenkaan uusia.
Joka kerta lopettaessasi maalauksen käännä spraypullo ylösalaisin ja purista maalia ulos sekunnin tai kaksi, kunnes ulos tulee vain paineilmaa. 
Se putsaa "röörit" ja maali ei kuivu tukkimaan pulloa. Jos näin käy, voit suosiolla käydä ostamassa uuden pullon. Tyhjän metallipullon voi laittaa metallijätteisiin. Jos sisälle on jäänyt maalia, se pitää viedä keräyspisteeseen.

Voit nostaa maalattavan esineen ilmaan esimerkiksi tällaisella maalausalustalla:

Heidididit - maalausohjeita entisöijälle

Lavastus- ja tarpeistotöissä teen sen verran hommia maalien kanssa, että tein itselleni pienen pyörivän maalauspöydän. Pianotuolin ruuvasin ronskisti kiinni vanerin läpi. Voin maalata kaiken kerralla ilman rajoja.

Heidididit - maalausohjeita entisöijälle. Maalausteline

Näin:

Heidididit - maalausohjeita entisöijälle

Pohjaan (eli piiloon) jäi tällainen jälki:

Heidididit - maalausohjeita entisöijälle


Jos teet maalausvirheen, älä lannistu. Mikään ei ole pilalla. Aikataulusi vain venyi.
Jos sohaiset pintaa, siihen tulee valuma tai muu jälki, lopeta maalaaminen heti siihen. Kiroile hetken, jos siltä tuntuu, ja laita työ kuivumaan. Palaa useamman päivän päästä tapahtumapaikalle ja hio pinta tasaiseksi. 
Sen jälkeen jatka suunnitelman mukaisesti. Yleensä virhe tulee lopussa, kun mieli herpaantuu. Minäkin sähläsin tämän työn kanssa. Parin viimeisen kädenheilautuksen aikana sain aikaan valuman. Ei auttanut kuin nostaa työ kuivumaan. (Ja kyllä, harmitti ihan vietävästi!)
Mutta tässä se nyt on. Rikkinäinen ja 80-luvun värityksellä koristeltu pianotuoli uudessa loistossaan. 
Heidididit - maalausohjeita entisöijälle

Älä sinäkään turhaan jännittele kokeilla uudella maalipinnalla. Jos menee mönkään, voit aina tehdä muutoksia! Parhaimmillaan pelastat huonekalun uuteen käyttöön.

Jos tuolit ovat juttusi, vilkaise ohjetta tähän tuoliin: rokokoo-tuoli hitsaamalla.

Tämän korjaamani tuolin päälle nousee metallipatsas. Esimerkiksi tämä.

PS Järjestän erityisesti Tyky-päiviin, mutta myös yksittäisille tilaajille, erilaisia taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot ja tee ehdotus työnantajasi seuraavaan työhyvinvointipäivään! Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. →  www.heidikormano.com

Haluatko saada vinkin Facebook-feediisi aina, kun teen uuden postauksen? 
Käy klikkaamassa itsesi seuraajaksi: 
Heidi did it

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Harmi mun mielestä, että tästä teit vähän kyllä "tylsän" modernin. Itelleni mieleen olis ollut tehdä se enempi vanhaan malliin veistosten alle. Mutta aina on parempi, kun etsii ja löytää uutta elämää vanhalle (Y)


Heidi Kormano sanoi…
Hei, kiitos palautteesta. Jokainen tosiaan tekee omaa silmää miellyttävän version. Siihen ohjeenikin tähtäävät 😊
HennaMar sanoi…
Minusta tästä tuli kaunis juuri tuon epätasaisen, elävän pinnan takia.
Heidi Kormano sanoi…
Kiitos HennaMar! :) Pidän itsekin tuolin elävyydestä. Se on juuri puuvahan käytön etuja. Pinta olisi ollut erilainen, jos alla ei olisi ollut vihreää väriä.
Rautalintu sanoi…
Siitä tuli hieno! Tuo vahapinta varsinkin miellyyttää silmää.

Suosituimmat tekstini kautta aikojen