Pisanka-munat ovat slaavilainen perinne

 

Tämä on ylistyslaulu munille. Koristelluille pisanka-munille. 


Pisanka-munat ovat kotoisin slaavilaisesta maailmasta, Ukrainasta ja sen lähialueilta. 

Pisanka on munien koristelua vahabatiikkitekniikalla. Tutustuin aiheeseen parisen vuotta sitten, kun tein maalauksesta artikkelia Ihana-askartelulehteen. Haastattelin silloin pisanka-taituri Mari Äyräväistä. Hän on pitänyt aiheesta muutaman päivän kursseja Heinävedellä, Valamon luostarin opistolla, jo vuosikausia. Tässä hänestä artikkeli Iltalehdessä. 

Minulta meni kaksi vuotta päästä paikalle, mutta tänä ihanana vuonna 2022 olin vihdoin luostarissa. 

Mainittakoon, että olen luterilainen, kuten osa ryhmästämmekin ja teologia ei ole este. 
Oli mielenkiintoista olla muutama päivä luostarissa. Hintaan kuuluvassa ruokailussa sain maistella myös terveellistä -hyvää- sapuskaa ja erilaisia, itäsuomalaisia makuelämyksiä. 
Vieläkään en ymmärrä, että miten se suolakurkku ja hunaja sopikin niin hyvin yhteen...

Palataan kuitenkin itse aiheeseen!

Mikä tahansa muna käy pisanka-maalaukseen. Näissä minun munissani on suuremmilta osilta hyödynnetty ankanmunia, mutta perinteiset kananmunat, isot hanhenmunat ja jopa strutsin tai viiriäisen munat käyvät pisanka-maalaukseen. Ankanmuna on tarttumapinnaltaan oikeastaan huonompi kuin kananmuna, joten jos löydät hanhen - pidä siitä kiinni!


Pisankassa vaha ja värikerrokset vuorottelet. Siinä edetään vaaleimmasta väristä tumminpaan ja peitetään aina vahalla ne kerrokset, johon ei halua uutta väriä. Tässä tekstin yläpuolella on valmis muna ja tässä alla on muna, jossa on levitettyä vahaa. Huomaa epämääräkasat yläreunassa. Siihen lensi vahaa sählätessäni ja silloin pinta on mennyttä kalua. Sitä ei todellakaan saa millään pois, eikä siihen jatkossa tule väri tarttumaan. Tein siis epämääräkasan tasaisesti neljään kohtaan munaa. 


Tässä muutamia artikkelilinkkejä aiheesta! 
Sielläkin on selitetty tekniikkaa ja näet muutamia aiheen taitajia. 




Koska haastattelun perusteella tiesin hieman aiheesta, tilasin kitskat Etsyn kautta suoraan Ukrainasta. Kuulemma tilasin vielä hyvät! Marilta tuli kehut. Sain työvälineet postilaatikkoon juuri ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Tässä olen vapisevin käsin luomassa valkoiselle munan pinnalle ensimmäisiä vetoja. Sulatettu vaha on kitskan säiliössä. Tämä on muuten sama muna kuin kahdessa edellisessä kuvassa. HUOM! Siellä on musta epämääräisvahakasa näkyvillä. Se valui kitskan ulkopinnasta. Kitskakin olisi hyvä aina täytön jälkeen puhdistaa paperiin, tässä siis ihan täydellinen oppimiskokemus. 


Toisaalta vahaa voi sulattaa ihan vain lusikassa. Tässä Marin kierrätyshenkinen vahansulatusteline. Ei se enempää vaadi. Lämpökynttilä on palamassa ja sulattamassa vahaa. Parin päivän aikana kului useampi kynttilä ja meni ainakin askillinen tikkuja.


Sulaan vahaan voi kastaa terävää työvälinettä, kuten lyijykynän kumiin tökättyä nuppineulaa. Lyijykynän tehtävä oli siis olla pelkkä varsi. Sillä sai hienoja koristeita ja tykkäsin tästä neulatekniikasta paljon. Yllä esimerkkejä valmiista tekeleistä.

Tämän lisäksi on olemassa sulkatekniikka. Jälleen uusi tapa lähestyä munaa, sillä sulkaa piti pitää enemmän vaakatasossa munaa kohti, kun taas nuppineulalla hyökättiin päin! Minä kokeilin kaikkea ja kysyin niin monta kysymystä kuin vain keksin.


Alla samainen sulkakoristeltu muna on uudessa värikylvyssä keltaisen värin jälkeen. Kaikki osiot, joissa EI OLE vahaa, muuttuvat punaiseksi. Kolmionmuotoon leikattu sulka jättää vahaa kolmion muotoon ja se on varsin mukava tapa tehdä nopeaa jälkeä. 


Tässä alla yritykseni seurata ohjeita. Näin lähelle pääsin...

Voin kertoa, että ryhmässämme oli valtavaa taituruutta ja kykyä tehdä ohjeen mukaan. Minulle se on tunnetusti ollut aina kovin, kovin hankalaa. 



Ukrainalaisissa kirjoissa aiheesta on jopa värin kastamiselle järjestys! 


Kun maalausta on tehty jo pari päivää, aloimme tehdä haastetehtäviä keskenämme. Tässä piti saada aikaiseksi mansikka. Tuo mustapohjainen on tuossa kurssikaverin ja seuraa aika pitkälle perinteistä ohjetta. Omani on jälleen enemmän tai vähemmän sinnepäin.


Tässä alakuvassa muuten aito strutsin muna. Siinä saa maalata hetken. Oikeastaan oikea termi on "kirjoittaa", sillä sitä pisanka tarkoittaa. Perinteinen tapa on hiljentyä näiden tekemiseen pääsiäisviikolla ja aion ottaa sen kyllä omaksi uudeksi perinteekseni pääsiäisen alla. Tämä nimittäin oli ---niin--- kivaa. 


Jotta totuus ei unohdu, niin näytän sitten miten näitä oikeasti tehdään! Nämä ovat kurssikaverini töitä. Yhtä munaa "kirjoitetaan" tunnista 12 tuntiin. Pisankamunat eivät pikatöitä ole ja yksityiskohtien määrä näkyy myös työstöajassa. 


Tässä muutamia kuvia aiheen oppikirjoista:






Ohessa omaa saalistani muutaman päivän työskentelyn jälkeen. Työt voi jättää vahapintaiseksi, joka on perinteinen tapa. Mari näytti myös, että työt voi lakata kevyesti. Lakkasin, koska kissani osoittivat muniin niin suurta kiinnostusta jo tyhjäysvaiheessa, että epäilin munien hajoavan alta aikayksikön. Ajattelin lakan hieman aiheuttavan epämäärähajuisuutta. 

Se ei muuten auttanut. Eka koristeltu muna oli rikki jo toisena päivänä ja ostin nöyränä tyttönä lasikuvun hyvin nopeasti.


Ryhmän sisällä näkyi nopeasti kaikkien omat tyylit. Toiset maalasivat luontoaiheita, toiset taas seurasivat perinteisiä malleja. Minä etsin värejä ja useimmiten päädyin violettiin tai viininpunaiseen. Lähes aina siis. Oikein piti yrittää jotain muuta. Nyt kun katson noita iloisia keltaisia munia, niin eivät ne kuitenkaan ole yhtä hienoja kuin turkoosit, vihreät tai violetit. Ei leopardi pääse pilkuistaan.



Tässä sitten opettajan taidonnäyte, että mitä voi saada, kun osaa, eikä vain sohi. Eikö ole upea!

Mari Äyräväinen pitää taas ensi keväänä pari kurssia Valamon opistolla. Suosittelen lämpöisesti! 
Ja nyt vain sitten täydellisten munien etsintään! 
Käy klikkaamassa itsesi FB-seuraajaksi, siellä on paljon muitakin pikkuprojekteja: Heidi did it
PS Järjestän yritysten rentoutuspäiviin, työhyvinvoinnin etsintään ja erilaisiin tapahtumiin, mutta myös yksittäisille tilaajille, taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot. Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. →  www.heidikormano.com 

Kommentit

Suosituimmat tekstini kautta aikojen

Pinterest