Vanhan oven korjaus ja eristys - Heidididit

Blogiyhteistyössä Kaukajärven K-rauta, Tampere ja Lauta Oy, Lempäälä.


Aina silloin tällöin kierrätyspalstat tarjoilevat vanhoja ovia karmeineen, mutta useimmiten ne ovat sisäovia. Metsästin aikani saunarakennuksen ovea, kunnes totesin työn mahdottomaksi. Rakennus on matala ja alkuperäinen ovi samassa suhteessa - yhtä matalaa valmista ovea ei Suomessa jaossa ollut! Vaihtoehdoksi tuli korjata vanha ja samalla pääsin varmistamaan, että ovessa olisi kunnolliset eristykset. 

Edellinen omistaja oli vaihtanut ulkopinnan paneelit vuosikymmeniä sitten, eikä lukkoonkaan ei ollut avainta. Työjärjestys oli siis seuraava: poista vanha muokkaus, eristä ovi, uusi panelointi ja lisää lukko. 
Pintalukon asennusta käsittelen seuraavassa blogipostauksessa, mutta nyt korjataan oven pinta!
Lähtökohta oli tämä: sisäpuolelta ovi oli alkuperäisessä kunnossa - se oli kiva paneelimalli, joka on nyt muodikastakin. Sille ei tarvinnut tehdä mitään muuta kuin hioa ja maalata.


Ulkopuolella taas oli kamala lakattu pinta saunapaneeleineen. Tässä kuvassa ne on jo poistettu. Alta löytyi tervapaperia ilman mitään eristeitä. 


1. Nostin avustajien kanssa oven saranoilta, poistin heiluvan lasin ja hioin pinnasta vanhan lakan pois. 


2. Eristin oven 30 mm paksulla Kingspan Sauna Satu -eristelevyllä. Leikkasin palat mattopuukolla kokoonsa ja jätin tilaa uretaanille, jolla pursotetaan levyt laitoihin kiinni. Levyt voivat nousta paikoiltaan, jos niitä ei tue millään, joten kiinnittelin isoja ruuveja laitoihin. Katso lisää tietoa aiheesta edellisestä postauksestani: varaston oven eristäminen


3. Kun uretaani oli kuivumassa, maalasin uusien paneelien urospontit. Jos et maalaa pontteja etukäteen, puun eläessä alta nousee esiin maalaamaton pinta. Maalaamalla tässä vaiheissa vain pontin puu ei myöskään reagoi maaliin taipuilemalla eri suuntaan. 

Kaukajärven K-raudan Mila oli taas apuna ja valinnaksi tuli paneeleista Lauta Oy:n valepontti mäntypaneeli. Se oli nopeasti saatavilla ja lähimpänä alkuperäistä paneelia. Muuten! Jos ihmettelet, mitä STS tai STP tai vastaavat lyhenteet tarkoittavat, niin ne ovat tuotetietoja. S tarkoittaa sisätilaa, T tarkoittaa, että kyseessä on täyspontti ja S lopussa kertoo, että leikkaus on suora. Paneelissa, jossa on pyöreämpi muoto, olisi samalla paikalla P-kirjain. 


4. Mittaa oven pituus ja alue, jolle paneelit haluat. Minä jätin ylä- ja alalaitaan muutaman sentin väliä. Alalaitaan kiinnitin laudan kiinni puristimilla. Niillä sai helposti tasattua paneelit samalle linjalle - mutta, ei sitä vastaan saa kyllä paneeleja paukutella! Siirtyy mokama helposti. Omakin käsi oli niin raskas, että alituiseen piti alaraja tarkistaa. 

5. Aloita paneelin asennus keskeltä (mittaa paikka), siten saat pinnan fiksusti. Jos paneeli jää vajaaksi, se jää niin molemmista reunoista. 

Minulla oli apuna ilmanpaineella toimiva viimeistelynaulain. Erittäin kiva vehje, mutta jos se puuttuu, sitten voi nakutella varovasti pieniä, sööttejä nauloja riviin. Kaksi naulaa vierekkäin alla olevan vaakapuun kohdalle.


5. Paneelit tulee kopauttaa toisiinsa kiinni vastaavasta paneelista sahatulla palasella. 
(Jos lyöt jollain muulla kalikalla, rikot pontin.)


6. Viimeiset paneelit täytynee sahata oikeaan leveyteensä. Lopuksi ala- ja yläreunaan voi lisätä pienen listan. 7. No niin. Ollapa ikkunaton ovi, niin säätö olisi jäänyt tuohon - mutta ei ollut. Ikkuna-aukon olemassaolo tuottaa sen, että paneeleita täytyy sahailla ja sovittaa. Lasi itsestään puristuu hyvin kiinni listoilla. Oven syvyys on noin 4,5 cm, joten hankin listaa, joka on varmasti ainakin sen. Omaa listaani piti kaventaa noin 3 cm leveäksi, mitata aukkoon sopivaksi ja sahata. Ammuin listat naulaimella kiinni. Päälle vielä pikkuruinen lista, joka piilottaa reunat. 
Ehdottomasti ei nälkäisenä tehtävää hommaa, eikä kiireessä. 

8. Voiton puolella! Kaksi kerrosta maalia pintaan ja ovi paikoilleen! 


Seuraavassa postauksessa projekti etenee ja kerron, miten oveen voi vaihtaa pintalukon. 
Käy klikkaamassa itsesi FB-seuraajaksi, saat vinkin uudesta postauksesta: Heidi did it
Vilkaise myös blogini muita tekstejä:
Heidi did it -pääsivu

PS Järjestän erityisesti Tyky-päiviin, mutta myös yksittäisille tilaajille, erilaisia taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot. Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. →  www.heidikormano.com 

Kommentit

Rautalintu sanoi…
Kaunis väri tuli oveen!
Heidi Kormano sanoi…
Hei, kiitos. Tämä miellyttää minuakin suuresti :)
Satu sanoi…
Tyttärenikin perheineen ovat rakennuttamassa taloa täällä Helsingissä. Heillä on tulevana viikonloppuna vuorossa juurikin oven asennus ja tiivistys. Tuo ikkuna-aukko tuo varmasti omat hankaluutensa asennuksen ja sahailun kanssa. Kivan maalin olette valinneet oveen!
Unknown sanoi…
Hei,
Kysyisin vielä, mitä puuta ovipaneelit ovat, mäntyä, kuusta? Ja pitääkö olla oksatonta?
Unknown sanoi…
Hei,
Kysyisin vielä, mitä puuta ovipaneelit ovat, mäntyä, kuusta? Ja pitääkö olla oksatonta?
Unknown sanoi…
Hei! pahoittelen, että en ole huomannut kommenttia: käytetty puu oli mäntyä. terv. Heidi

Suosituimmat tekstini kautta aikojen