Pintalukon asennus Heidididit-ohje


Blogiyhteistyössä Tampereen K-Rauta Kaukajärvi

Tämä ohje lopettaa kolmen blogipäivityksen sarjan, jossa ohjeistan vanhojen ovien kunnostamista. Linkit aikaisempiin ohjeisiin löydät tämän postauksen lopusta.  


Halleluja! Vanhemman ulkorakennuksen ovet alkavat olla kuosissaan! Viimeisinä hommina asensin vielä toiseen ovista pintalukon. Pintalukko on nimensä mukaisesti lukko, joka ei tule oven sisälle vaan pinnalle. Varaston ovissa näkyy usein pieni musta laatikko ja sen valmistaja on Abloy. Hyvä pintalukko, mutta vähän ruma.
Niimpä olinkin innoissani kun Kaukajärven K-Raudassa oli myynnissä kuvassa näkyvä nätti malli ja hintakin oli yli puolet siitä mitä edellämainitulla. Tyyli ennen kaikkea!
Pintalukon asennus voi tuntua pahemmalta mitä se onkaan. Se vaatii lähinnä vain mittojen tarkistusta. Mittaa 2 kertaa ja sahaa kerran, kuten sanonta kuuluu.

Ongelmanahan minulla oli se, että nykyinen lukko oli avaimeton ja se oli muokattu erinnäisistä ja erilaisista osista. Istuvaa mallia ei löytynyt mistään, joten oli helpompi "täyttää" vanhat reiät puulla ja kitillä ja kun pinta oli hoidettu niin sanotusti neitseelliseksi, asentaa lukko ehjään pintaan.

Mittasin laudasta vanhan lukkorungon kokoisen palan...


...ja löin sen vanhan lokkorungon paikalle. Istui häpeällisen hyvin. Ei liikkunut mihinkään.


Sitten vain puuta rakoihin ja lopuksi suhteellisen kova määrä kittiä tukkimaan kaikki loput reiät. Kittiä tuli muuten sellainen määrä, että kittaus operaatio kesti kokonaisuudessaan kolme päivää. Kitti kun kuivuu kasaan ja sitten sitä pitää lisätä ja sitten se taas kuivuu jne.


Kun pinta oli tasainen, maalasin pinnan ja näin minulla oli ehjä ovi, johon asentaa pintalukko. Hieman pitkällä kaavalla mentiin, mutta homma eteni tasaisen varmasti.
Prof-merkkisen pintalukon mukana tuli asennuskuva, jossa neuvotaan, että lukkoa varten on porattava 32 mm leveä reikä 63 mm päähän sisäkarmista. Tätä mittailin pisimpään - tulihan lukko nyt hyvälle korkeudelle ja olihan mitta sen reilun 6 cm? 
Käytin suorakulmaa ja piirsin merkit ohjeen mukaisesti. Sitten vain 32 milliä leveä poranterä akkuporakoneeseen ja reikää oveen! Kun pora oli melkein läpi sisäpuolelta, vaihdoin poraussuuntaa ja porasin loput ulkopuolelta sisäänpäin. Näin puu ei repeydy.


Pintalukon myyntipahetissa olevat asennusohjeet ovat aika selkeät - niistä saa kyllä hyvää osviittaa hommiin! Seuraavana ruuvattiin niin sanottu pohjalevy paikoilleen ja ja sitä kautta etuoveen lukkopesä. Lopuksi päälle asennettiin loppuosa lukosta ja voitiin siirtyä karmiin.


Lukko tarvitsee tietenkin vastaraudan. Sitä varten piirtelin karmiin vastaraudan reunat ja hakkasin puutaltalla pari milliä pois pinnassa. NO, minähän en ole mikään talttamestari ja sen kyllä huomaa työjäljestä. Parhaani yritin tehdä kuten aina. Ruuvasin vastaraudan kiinni parilla ruuvilla juuri kaivettuun syvennykseen ja kokeilin ovea. Se EI mennyt lukkoon! Turkanen sentään! 
Kaikista mittauksista huolimatta vastarauta oli 2 mm liian korkealla. Ei auttanut kuin nöyrtyä ja talttailla lisää. 
Neuvonkin laittamaan ensin vain kaksi ruuvia kiinni ja kokeilemaan, että homma toimii, ennen kuin suorittaa täysmittaisen ruuvauksen!

Onneksi minulla oli vielä puukittiä jäljellä, joten kun rauta oli paikoillaan ja ovi meni kiltisti kiinni, kittasin rumat talttailuni piiloon! Alla kuva vielä siitä vaiheesta, kun oven karmi oli kititön ja maalaamatta kokonaan. Ei se ihan tällaiseksi jäänyt. Sentään. Kuva kuitenkin näyttää, missä aikaisemman lukon vastarauta on ollut. Siinä on myös valkoista kittiä. 


Ovi vaati vielä vetimen ja se löysi paikkansa parissa minuutissa. Tuli hyvä, vaikka itse sanonkin!
Kaiken kaikkiaan pintalukon asennus vanhaan oveen on aika simppeli juttu. Tärkeintä on mitata lukon oikea etäisyys sisäkarmista ja vastaraudan korkeus karmissa.
Kiitos kun luit ohjeeni! Jaathan sitä ystävillesi?


Kiinnostaako oven korjaaminen? 
Katso ohjeita tästä: oven paneelien korjaus ja 
oven eristäminen
Käy klikkaamassa itsesi FB-seuraajaksi, saat vinkin uudesta postauksesta: Heidi did it
Vilkaise myös blogini muita tekstejä:
Heidi did it -pääsivu

PS Järjestän erityisesti Tyky-päiviin, mutta myös yksittäisille tilaajille, erilaisia taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot. Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. →  www.heidikormano.com 

Kommentit

Taina sanoi…
Pintalukko kuulostaa kyllä hyvältä ratkaisulta tuohon. Itse olen pohtinut myös ovien uusimista. Nyt olen kahden vaiheilla omatoimisen ratkaisun ja paloturvallisten ovien välillä.

Suosituimmat tekstini kautta aikojen