Altakasteluruukku - miten tehdä se ihan itse ja halvalla

Mitä vanhemmaksi kasvan, sitä enemmän tekee mieli viherpeukaloida. 
On se vaan kurja katsella omakotitaloja, joiden omistajat eivät ole yhtään kiinnostuneita puutarhan hoidosta, kun itseä polttelisi niin maan kaikenlainen istutus ja kuopsuttelu. 
Kerrostalon varjoinen parveke ei hirveästi silloin lämmitä. Onneksi työhuoneen lasitettu parveke on todella aurinkoinen, joten tein siitä viherhuoneen.

Kun ollaan korkealla ja betonin päällä, kaikki pitää olla kukkapurkeissa. En missään nimessä halunnut olla koko ajan kastelemassa, vaan halusin itselleni altakasteluruukkuja. Kun sitten googlasin aiheesta tajusin, että - voi morjens! - ovat muuten aika hinnakkaita. Pakko aloittaa suunnittelu. 
Aina tarttee itte teherä!
Siis miten, mistä materiaalista ja mistä sitä materiaalia saa?! 


Kaikessa toiminnassa ystävien apu on ensiarvoisen tärkeää. Niimpä minäkin sain vihreältä ystävältäni vinkin, että kauppojen kukat ja yrtit tulevat kauppoihin mustissa ämpäreissä, jotka heitetään sen jälkeen useimmiten roskikseen.

Tiesin myös, että mustan muovin kierrätys on todella hankalaa, sillä automaattiset optiset järjestelmät eivät tunnista sen laatua ja se siksi päätyy useimmiten polttoon kierrätyksen sijaan.  Toki tässä on nyt otettu harppauksia jo eteenpäin, mutta toistaiseksi tilanne on näin.
Kävelin paikalliseen Saleen, kysyin ämpäreitä ja fiksu yrittäjä antoi heti kerätyn kasan. Lupasin kerätä minulle lisääkin! 
Arvatkaa käynkö liikkeessä toistekin? Saman tempun teen paikalliselle Lidl-kaupalle, sillä sain sieltäkin kasan ämpäreitä!
Eli estettä kyselylle ei näytä olevan. Rohkeasti kauppaan vaan.

Ota kaikkea mitä saat vastaan. Ideaali kokoluokka on kuitenkin 10 litraa ja sitten samalla leveydellä oleva astia, joka on MATALAMPI. Se vetänee 6 litraa.

Jos et löydä vastaavia, saat tehtyä ruukut myös kahdella samankokoisella ämpärillä. Silloin joudut nostamaan toiseen "ilmaan" laittamalla pohjalle esimerkiksi muovisia purkkeja, jossa on reikiä, että vesi pääsee myös näiden pilarien sisään. Yhtä nätti siitä ei tule, mutta homman se kyllä hoitaa.

altakasteluruukku tee itse Heidi did it

Altakasteluruukun kevyt työpiirustus on alla: 

altakasteluruukku tee itse Heidi did it

Tarvitset siis:

- 2 ämpäriä, mielellään toinen matalampi kuin toinen.
- sähköputkea
- tiivistemassaa (Tämä käy muoville)
- jugurtti- tai viilipurkkeja. Me käytimme Kalinkaa, koska purkki on suht' korkea ja kapea. Sen pitää myös kestää poraaminen. (ja perheessämme tykätään kyseisen jugurtin mausta)

altakasteluruukku tee itse Heidi did it

Mittaa piirustuksen mukaisesti ja pohjasta laskien, kuinka pitkän putken ämpäriin laitat. Sahaa se sitten mittaansa.
Ei kannata tehdä korkeampaa kuin mitä ämpärin laidat ovat. Vesi on helpompi kaataa mullalle kuin lattialle.
altakasteluruukku tee itse Heidi did it

Poraa matalamman ämpärin pohjaan purkin kokoinen reikä. Minä käytin suurinta reikäsahaa, joka oli valmiina varastossani (olisikohan ollut 40 mm). Se olisi voinut olla hieman leveämpikin, koska jugurttipurkki jäi 1 1/2 cm liian korkealle. Nyt vesisäiliön pohjalle jää vesikerros, joka ei yllä purkissa olevaan multaan! TOISAALTA, liian alas purkkia ei kannata laittaa, ettei päällimmäisen ämpärin paino jää pelkästään yhden reikäisen jugurttipurkin varaan. Joten tässä pitää mennä kieli keskellä suuta.
Matalalle, muttei liian!
altakasteluruukku tee itse Heidi did it

Poraa purkkeihin reiät  varovasti. Älä paina, vaan anna poran viedä. Tee ainakin 4-5 reikää per purkki.

altakasteluruukku tee itse Heidi did it

Poraa sitten sähköputkelle reikä. 

altakasteluruukku tee itse Heidi did it

Ja vielä yksi reikä: ulommaisen ämpärin ulkosyrjään, sille korkeudelle, johon päällimmäinen ämpäri jää. Tämä on varaventtiili.
Jos vettä tulee liikaa, se tulee ulos tästä reiästä. Mitä alemmas sen laitat, sitä vähemmän vettä pystyt säiliöön laittamaan. 
Jos taas laitat sen liian korkealle, se jää toisen ämpärin reunan sisään. Tässäkin saa olla tarkkana!

altakasteluruukku tee itse Heidi did it

Tiivistä reiät massalla ja anna kuivaa kunnolla. (Huomioi, että massa sopii muoville!)

Nyt menee hyvin. Ruukut on tehty.

Nyt päästään istuttamaan! 

altakasteluruukku tee itse Heidi did it

Täytä pohjalla ollut jugurttipurkki mullalla, Kun tämä osa on topattu täyteen multaa, purkin rei'istä imeytyvä vesi nousee multaa pitkin kasvin juurille.

altakasteluruukku tee itse Heidi did it
Täytä loputkin ja istuta kasvit. 

altakasteluruukku tee itse Heidi did it

Tässä on tomaatintaimiani. Kasvatin ne siemenistä, jotka otin talteen muutamasta hassusta kirsikkatomaatista huhtikuussa. Tällä hetkellä purkissa kasvaa mukavasti myös pinaattia, ruohosipulia ja tilliä.
Jos pidit ohjeestani, ole hyvä ja jaa siitä muillekin. 
Käy klikkaamassa itsesi FB-seuraajaksi, saat vinkin uudesta postauksesta ja muita pikkuvinkkejä matkan varrella: Heidi did it Vilkaise myös blogini muita tekstejä:

sivupöytä silityslaudan runkoon
Kasvipöytä silityslaudan runkoon
PS Järjestän erityisesti Tyky-päiviin, mutta myös yksittäisille tilaajille, erilaisia taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot ja tee ehdotus työnantajasi seuraavaan työhyvinvointipäivään! Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. →  www.heidikormano.com 

Ja kasveillehan me tarvitaan erityisen paljon tätä:


via GIPHY

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Etkö tee minkäänlaista mittatikkua kasteluputkeen? Olisiko sinulla sellaiseen toteutusideaa? Mun omissa kaupan altakasteluruukuissa on ollut sellaiset kelluvat tikut, jotka nousevat veden pinnan mukana ja ruukun laidassa on merkki, johon asti niiden kestää nousta. Nyt vain tikut ovat entiset tai kadonneet ja olen yrittänyt miettiä, millä korvaisin ne..
Hieno idea ;) Mitä tuo tiivistemassa on, kun ei tuo linkki toimi?
Heidi Kormano sanoi…
Hei,Minulla ei ole näissä mittatikkua, kun ovat vähän raffimmat. Vesi tulee ulos, kun säiliö on täynnä. Toki sivureiät voi jättää poiskin. Voisin kuvitella, että mikä tahansa erittäin kevyt tikku ajaisi asian. Molemmista päistä tukittu pilli tai uretaanista muotoiltu "tikku".
Heidi Kormano sanoi…
Hei, kävin korjaamassa linkin. Tämä käy: https://www.kiilto.fi/tuote/kiilto-masa-liima-ja-tiivistemassa/
Kiitos tiedosta. Ruukut on jo hommattu, ei muuta kuin kokoamaan, nyt kun tuo massakin selvisi.
How does the article compare DIY self-watering pots to commercially available options in terms of effectiveness and cost? Visit us Telkom University

Suosituimmat tekstini kautta aikojen