Kirjontaa helpomman kautta

Viisaat ovat valinneet vuoden 2018 käsityötekniikaksi kirjonnan. Eivätkä ole väärässä! 
Koska se on kivaa. 

Heidididit - hauska kirjontaohje. Opas kirjontaan.

Vielä muutama vuosi sitten kirjontakehikoita löytyi harvakseltaan, nyt niitä on lähes jokaisessa askartelukaupassa. Tässäkin ohjeessa käytetyt bambukehikot maksoivat kolmisen euroa kappaleelta, joten mitään elitististä herkkua kirjonta ei ole. Tarvitset lankaa, neulan ja sakset. Itse pitäisin pakettiin vielä hyvän elokuvan, teekupposen ja lämpimän viltin. Kesällä "riittää" rantamaisema. 

Kirjonnassa matka on huomattavasti tärkeämpi kuin lopputulos. 

Hiljainen hetki tekee todella hyvää päälle. Hain tähän vielä rautaisen sanan Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huotaiselta, joka kertoi Ylen kulttuuriuutisissa jo vuonna 2013, että käsitöiden tekeminen auttaa oppimisessa ja muistin ylläpidossa. Tässä linkki! Myinkö jo ajatuksen? Oletko jo koukussa...tarkoitan kirjontakehikossa?

Olen kuullut, että puritaaniset pistelijät ovat sitä mieltä, että työn taustan on oltava "yhtä siisti kuin etupuolen". Toisin sanoen kirjonta on loogista, tarkkaa ja lankaa säästävää. Kunnioitan jokaisen omaa tyyliä, mutta itse koen sellaisen tarkkuuden rajoittavaksi ja pistelen juuri siitä kohtaa mistä aita on matalin ja itsestä tuntuu parhaimmalta. Minun mielestäni parasta on, että pintaan jää jotain lankaa - jollakin tyylillä. 
Jos haluat tarkistaa peruspistoja, kurkkaa tähän.

Sain inspiraation näihin töihin katsellessani kolmea aikaisemmin ostamaani kirjontakehystä. Tämä tapahtui tietenkin perjantai-illalla, jolloin tarvikkeiden hankinnassa on aikataulullisia ongelmia. 
Eli silloin pitää katsoa mitä kaapissa on valmiina: sieltä löytyi laserkirjoitin, paperia, puuliimaa ja sivellin. Kangashyllystä löysin palasen kangasta ja kirjontalankoja minulla on vino pino. 

Heidididit - hauska kirjontaohje. Opas kirjontaan.

On monia ohjeita, joissa neuvotaan siirtämään kuvaa kankaalle. Ja siihen on olemassa omia tulostepohjia ja -aineita. Valitettavan usein siihen tarvitaan mustesuihkukone. Laserilla printtaavalle on toki apuna esimerkiksi asetoni ja minäkin olen istunut lasertulosteen ja kynsilakanpoistoaineen kanssa pienen tovin kangaspalan äärellä hinkaten lusikalla niin maan penteleesti. Jossain on kuitenkin mennyt vikaan, sillä koko hommasta on jäänyt vain epämääräinen läikkä kankaalle. 

Päätin leikata kuvan irti ja pistää vedellä lantrattua puuliimaa kuvan takapuolelle, läntätä kiinni kankaaseen ja tasoitella samalla aineella päältä. Ja tiedättekö mitä?! Ihan ok tuli. 
Aina on vaihtoehto! 

Tekijänoikeuksista on tietenkin pidettävä kiinni, joten kuvat ovat niitä vapaasti käyttöön tarjoavalta www.unsplash.com -sivustolta. Sivusto on loistava - suosittelen. Kuvien kokoa mallasin kirjontakehyksen mukaan. 

Ensimmäiseen kangaspalaan laitoin aivan liian vetistä liimaa ja aivan liikaa. Pieni ylitys riittää. Siitä kun jää kankaaseen hieman tahraa.

Heidididit - hauska kirjontaohje. Opas kirjontaan.

Anna liiman kuivaa tunnin tai pari. Laita sitten kangas kuvineen kahden leivinpaperin väliin ja silitä suoraksi. Pingota tämän jälkeen kuva kirjontakehykseen. Ota sitten viereen se juoma, kasa lankoja (jos et ole kirjontalankahamstraaja, käytä vaikka virkkauslankaa tai sukkalankaa - ei se nyt ole niin justiinsa!) ja paina play-nappulaa. 

Heidididit - kirjontaa ja askartelua

Paperin kohdalta kangas on jäykempi ja paksumpi, joten sen kanssa pitää hieman taistella. Mitä vähemmän paperia osuu kehyksen alle, sitä helpommalla pääset. Otathan huomioon, että liimalla ja paperilla paksunnettu kangas on hankalampaa pistellä. Itse tein reiät valmiiksi etupuolelta. Huomasin myös, että aivan paperin reunaan ei kannattanut mennä, silloin paperi repesi. 

Aivan lopuksi leikkasin kehyksen ulkopuolelle jääneen kankaan pois. 

Heidididit - kirjontaa ja askartelua

Nyt pitää vielä valita, minne kirjontateokseni pääsevät esille. Kun kyllästyn näihin, laitan kuvat pois ja teen uudet. 
Paitsi että, en ole ihan varma, kyllästynkö tähän koskaan: 

Heidididit - kirjontaa ja askartelua

Jos pidit postauksestani, jaathan sitä ystävillesi? Pitäkää kirjontailta! 

PS Järjestän erityisesti Tyky-päiviin, mutta myös yksittäisille tilaajille, erilaisia taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot ja tee ehdotus työnantajasi seuraavaan työhyvinvointipäivään! Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. →  www.heidikormano.com

Haluatko saada vinkin Facebook-feediisi aina, kun laitan teen uuden postauksen? 
Käy klikkaamassa itsesi seuraajaksi: 
Heidi did it

Oletko jo käynyt katsomassa, miten tein muovipusseista koruja?

Kommentit

Tosi hauskoja! Mukava nähdä tällaista ei-niin-perinteistä kirjontaa :)
Heidi Kormano sanoi…
Kiitos! 😀 Tykkään tehdä kokeiluja. Arvostan hurjasti ihmisiä, jotka tekevät jotain niin pitkään ja tasaisesti, että oppivat aiheesta kaiken. Minä olen taas tällainen sekoittelija. Uutta pitää olla jatkuvasti 😂 Kiitos kommentista!
Kokeiluiden kautta syntyy usein jotain aivan uutta :)
Kati sanoi…
Onpa kivan näköisiä. Kiitos ideoista! Olen itsekin suunnitellut kokeilevani valokuvan päälle kirjomista, mutta juuri tuo kuvansiirto kankaalle aiheuttaa usein päänvaivaa. Kiva, että testasi helpomman vaihtoehdon.
Heidi Kormano sanoi…
Hei! Hienoa kuulla, että testauksistani on apua. :) Paperin ja liiman kanssa pinnasta tulee aika nassakka. Kannattaa tehdä valmis reikä, kuten kirjoitin. Laiskuuksissani kokeilin vain painaa neulan läpi takapuolelta eteen ja silloin pintaan tuli pientä rähämää. Käytännössä vedellä laimennettu US-liima (esim Erikeeper) on vähän sama kuin decoupage-lakka, joten ajattelin kokeilla silläkin. Olisin todella iloinen, jos laittaisit kirjailusi minulle näyttöön, kun valmis! :)
Stella sanoi…
Todella ihania, tässähän ihan innostuu!!!
Teresa S sanoi…
Kiva idea ja niin hauskan tyylisiä! Tosi inspiroivaa!
Heidi Kormano sanoi…
Hei! Voi, kuinka kiva kuulla :) Ehdottomasti innostumisen arvoista. Se on aikuiselle ihmisille kuin laittaisi rahaa pankkiin ;)
Heidi Kormano sanoi…
Hei, Kiitos :) Tuo paperin käyttö helpottaa siinä. että alle voi laittaa hieman värikkäämmänkin kankaan palan ja silti kuva näkyy. Laita ihmeessä kuvaa, jos menet ja hörähdyt :)
muntaipale sanoi…
Tosi kiva postaus ja hauskoja kirjontatöitä - tässähän alkaa inspiroitumaan ����❤
Madam B.C. sanoi…
Wau! Tosi inspiroivia, tykkään! :) oon kans kerran Frida Kahlon päälle kirjonut. Pitääkin ottaa taas se seinälle esiin :)
Heidi Kormano sanoi…
Kiitos :) :) ja pistä ihmeessä Frida esille - hän on yksi minun lempitaiteilijoistani-

Suosituimmat tekstini kautta aikojen