Saisiko olla hartsikoru? -ohje epoksihartsikorun tekoon.

Olen aina pitänyt hieman erikoisemmista koruista. Niillä saa mielellään olla luonnetta ja miksei kokoakin. Minulla ei ole rei'itettyjä korvia, joten olen keskittynyt kaulakoruihin, rintakoruihin ja jossakin määrin sormuksiin.  

Epoksihartsilla saa tehtyä viimeisteltyä jälkeä, vaikka hartsin alla olisi mitä tahansa solvauksista vitseihin. Seuraavassa kevyt hypähdys epoksihartsimaailmaan. 

Heidididit - kuinka epoksihartsikoru tehdään? Ohje. Epoksihartsi. Koru.

Epoksihartsi koostuu kahdesta nestemäisestä aineesta, jotka sekoitetaan yhteen. Aineet tulee sekoittaa huolellisesti tai lopputulos jää pehmeäksi tai tahmeaksi. Epoksihartsiin tulee helposti pieniä kuplia, jos kahta ainetta vatkaa ihan miten sattuu, eli sekoitus rauhallisesti! Hartsien ainesosilla on tietty sekoitussuhde, joten suosittelen hankkimaan mitta-astioita. Koruja tehdessä epoksihartsia kuluu esimerkiksi 10 ml per aine, joten desin mitoilla ei tee oikein mitään. Kova puikkojäätelön syöjä saa sekoitustikut vahingossa. Minä olen joutunut ostamaan (jäätelöä kun menee paremminkin litroittain).

Kun aineet ovat sekaisin, sinulla on valmistajan antama aika toimia. Yleensä se on noin puoli tuntia. Sen jälkeen aine alkaa jähmettyä. Jos nesteeseen jää pieniä ilmakuplia, puhalla pintaa hennosti. Se voi auttaa hieman. Minä olen nostellut kuplia puisella hammastikulla pois. Jos kupla ei ota lähteäkseen, voit yrittää siirtää sen esimerkiksi juuri sillä hammastikulla paikkaan, jossa se on vähiten pilaamassa kokonaisuutta. 

Vuorokauden kuluttua epoksi on kuivunut ja muodostaa linssimäisen pinnan. 

Heidididit - kuinka epoksihartsikoru tehdään? Ohje. Epoksihartsi. Koru.

Minä olen aina valanut korut korupohjiin. Toki niissä voi olla luova. Vanhassa lusikassa on "kuppi" ja pullonkorkki käy myös. Pirkan muovisissa maustemyllyissä on läpinäkyvä kansi - ja sehän on ilmainen korupohja. Tässä alla esimerkki siitä. Kaadoin annoksen epoksia pohjalle ja annoin jähmettyä yön yli. Sitten tiputtelin päälle pieniä kellon osia, kaadoin päälle toisen erän epoksihartsia ja jätin kuivumaan vuorokaudeksi. Pienellä poralla vielä reikä lipan lärpäkkeeseen ja narusta kaulaan. 

Sillä saa reiän aina pienistä muovieläimistä ohuisiin puulevyihin asti. Sillä on myös korjailtu leluja. Ihana. Suosittelen kaikille pikkuporaajille. Ei se koko, vaan miten sitä käyttää. 

Heidididit - kuinka epoksihartsikoru tehdään? Ohje. Epoksihartsi. Koru.

Kesällä vilkaisen aina välillä tien vierustoja, koska sieltä voi löytyä jotain mielenkiintoista. Alla olevan korupohja tuli vastaan juuri näin. Pesin sen huolella ja ihmettelen edelleen, mistä osa on peräisin. 

Siitä tuli ronskimpi koru simppelisti. Levitin pohjalle reilun kerroksen decoupage-lakkaa ja asettelin päälle leikkaamani lehtiartikkelin kuvan. Levitin sitten kuvalle paljon lakkaa ja annoin kuivaa. Seuraavana päivänä kaadoin päälle pienen annoksen epoksihartsia. Kun pinta oli kovettunut, liimasin taakse neulan. Aikaa menee lähinnä kuivumiseen, muuten on sysihelppoa. 

Decoupage-lakan käyttö kaiken paperisen suojaamiseen ennen hartsia on ainakin omien kokemusteni perusteella äärimmäisen suotavaa. Se suojaa paperia liikkumiselta ja kostumiselta. 

Heidididit - kuinka epoksihartsikoru tehdään? Ohje. Epoksihartsi. Koru.

Minä en ole bling-bling -ihminen, enkä näin ollen ole sekoitellut epoksihartsiin kimalteita, mutta niin voi tehdä, kun se on vielä nestemäisessä muodossa. 

Heidididit - kuinka epoksihartsikoru tehdään? Ohje. Epoksihartsi. Koru.

Omat epoksihartsini ovat jo muutamia vuosia vanhoja, joten toinen nesteistä on muuttanut väriään oudon kellertäväksi. Taitaa olla aika käyttää loppuun! 

Jos haluat, että linssisi nousee pulleaksi kuvan päälle, tee ehdottomasti työstö kahdessa osassa. Ensin pinta suoraksi ja kuivumaan. Sitten seuraavana päivänä lisää päälle. Saatat joutua kiusaukseen oikaista ja tehdä kerrasta valmista. Se ei onnistuu, vaan epoksihartsi valuu yli ja tahmaa kaiken. Usko minua. Minä en ole oppinut kerrasta. 
Tämän korun tein muutama päivä sitten ja ahnehdin jälleen. Yli tuli! 


Heidididit - kuinka epoksihartsikoru tehdään? Ohje. Epoksihartsi. Koru.

Jos innostuit tekemään omia hartsikoruja, löydät tarvikkeet googlaamalla hartsikorutarvikkeet, valuhartsit tai koruhartsi. Mielenkiintoisia kuvia löydät lehdistä, korteista ja vanhoista kirjoista. Valmiita korupohjia ja rintaneuloja löytyy korutarvikeliikkeistä. Decoupage-lakka on askarteluliikkeiden vakiotuotteita.

Tee hartsikoruja tai muita hartsituotteita tilassa, jossa on hyvä ilmanvaihto. 

Jos pidit postauksestani, olethan ystävällinen ja jaat sitä. Kiitos! 

PS Jos pidät hieman erikoisemmista koruista, vilkaise tänne. Sulatin muovipussia rannekoruksi.

Kommentit

Seija sanoi…
Hienosta opastavasti kirjoitettu. Kokeilen.
HOJENNUS sanoi…
Kiitos!
Tää on mua kiinnostanut vuosia. Haluaisin tehdä
Pallokorviksia. Laitatko tapin jo valuvaiheessa muottiin
Vai porataanko kuivumisen jälkeen?
Voip olla tyhmä kysymys, mut jännittää kovasti alotus

Suosituimmat tekstini kautta aikojen