Palanen taikametsää sisätiloihin - tutoriaali

Heidididit - sienivalo. ohje. silikoni,

Törmäsin internetissä valosieniin - enkä enää saanut rauhaa ajatukselta. Pakko tehdä. Mielessäni kimmelsi Liisa Ihmemaassa-tyylinen lamppu, joka nurkassa heijastaisi sinistä valoa ja toisi salamyhkäisyyttä lähiöelämääni.

Katselin useampia videoita ja yhdistelin palasen sieltä ja toisen tuolta. Tämä ei luultavasti jää ainoaksi sienivalokseni, koska se on livenä valloittava ja hyvin muunneltava. (Yövalona lastenhuoneessa pistämätön!) Se nyt kuitenkin on "sarjan" ensimmäinen ja näin ollen myös altis virheille, jotka saa vain tekemällä ensimmäistä kertaa. Olen toki oppinut kerämään tietoa aina mahdollisimman paljon etukäteen. Yritän siis minimoida edes joitakin ensikertalaisen virheitä. Nytkin niitä tuli tehtyä muutama, mutta onneksi kaikesta selvittiin.

Pistän vinkit sinulle, jotta voit hypätä ainakin näiden sudenkuoppien yli.

Siirrytäänkö ohjeeseen?


Heidididit - sienivalo. ohje. silikoni,

Silikonisieniin tarvitset:

- Silikonituubin (ja puristimen)
- Akryylimaalia haluamallasi sienen värillä
- Tuorekelmua
- Pieniä vaahtomuovin paloja, huopapalloja, kangasmyttyjä tms, joilla tuet sienten lakit kuivumisen aikana.
- Maalarinteippiä
- LED-valosarjan (voit valita paristo- tai verkkovirtakäyttöisen. Oleellisinta on, että valot eivät kuumene)
- Alustan, jolla sekoitat silikonin ja maalin
- Sekoitustikun tms.
- Korkillinen astianpesuainevettä

Heidididit - sienivalo. ohje. silikoni,

Valitsin sienten värisävyksi ruskean kellertävän. Lakit kannattaa tehdä yksi kerrallaan, sillä silikoni alkaa kuivua heti. Purista silikonia alustalle noin 1 ruokalusikallinen. Sitten vain pieni tirpale maalia kylkeen ja sekoittamaan. Itse käytin alustana aikakauslehteä. Jos maalia laittaa liikaa, sienestä ei enää näy läpi. Ensimmäisellä yrittämällä tuli valkoisen maalin kanssa kunnon överit...eli siis malttia sen maalin kanssa. 

Jos haluat olla varma lopputuloksesta, tee koe-erä. Silikoni kuivaa noin 24 tuntia, joten ajallisesti et menetä hirveästi. 

Heidididit - sienivalo. ohje. silikoni,

Raapaise värjätty silikoni sekoitustikulla kahden tuorekelmun väliin ja taputtele mahdollisimman pyöreäksi, noin 2 mm paksuksi levyksi. Painele reunoja erityisen ohueksi - lähes läpikuultavaksi. 

Heidididit - sienivalo. ohje. silikoni,

Jos lakki jätettäisiin nyt kuivumaan suorana, se jäisi suoraksi ja sellaisia sieniä emme halua. Levy on siis saatava kaartumaan tavalla tai toisella. Eräästä patjanlyhennysprojektista minulle oli jäänyt ylimääräistä vaahtomuovia, jota siis silppusin noin sokeripalan kokoisiksi apukappaleiksi. Käänsin yhden levyn sisälle ja teippasin asentoon. Sitten vain lakit kuivamaan ja jalkojen kimppuun.

Heidididit - sienivalo. ohje. silikoni,

Jalkoihin käy samat ohjeet kuin lakkeihin, eli maalia ja silikonia tuorekelmun päälle noin 1-2 ruokalusikallisen verran. Muutos tulee tässä: Kasta sormi pieneen määrään vettä, jossa on muutama tippa astianpesuainetta ja silottele jalasta haluamasi korkuinen. (Tässä noin 5 cm pitkä ja 1-2 cm paksu levy.) Työnnä sitten yksittäinen valo levyyn, niin että valon pää jää levyn toiseen reunaan. Pyörittele valo levyn sisälle tuorekelmun avulla. Tasoita jalka niin, että sähköpiuhaa näkyy mahdollisimman vähän. Kääri lopuksi tuorekelmuun. Toista jokaisen sarjan valon kohdalla. 
Siivoa sitten jälkesi ja anna silikonin jässähtää noin vuorokausi. 

Heidididit - sienivalo. ohje. silikoni,

Tässä sienet nukkumassa yön yli!

Heidididit - sienivalo. ohje. silikoni,

Saako avata jo?! 
Pienimuotoinen joulu, kun avasin tuorekelmut seuraavana päivänä - ja tältä lakki näytti.
Lakkien ja jalkojen pinta oli hieman nihkeä, joten saivat jäädä kuivumaan. Lisäksi vinkki! Silikoni imee kuivaessaan kaiken möhjän itseensä - pysyvästi. Suojaa siis pinta pölyltä ja roskalta. 

Heidididit - sienivalo. ohje. tee se itse. rakenna sienivalo

Sienien kuivuessa piti keksiä niille alusta. Puunrunko tai ajopuu olisi ollut ideaalinen, mutta mistä? Lähdin kiertämään kirpputoreja hyvin avoimin mielin. Lautanenkin olisi käynyt ja toisaalta styroksistakin olisi voinut muokata pohjan, mutta minulle tuli vastaan tämä! Pahkakello vuodelta 1987. Toimivan kellon ongelma oli noin sentin kerros rasvaista pölyä, joten hampaita kiristellen maksoin pyydetyt 5 euroa ja heitin kellon julmaan vesipesuun heti kotiin päästyäni. Roskikseen meni myös kellon koneisto. 

Heidididit - sieni valo. ohje. tee se itse. rakenna sienivalo

Löytämäni kellon hyvä puoli oli koneistoa varten tehty kolo takapuolella. Se ei ihan riittänyt patterilaatikkoa varten, vaan kävin verstaan puolella rouhimassa hieman lisätilaa. Vedin sienen jalat keskireiästä levyn toiselle puolelle ja teippasin patterit kiinni pohjaan. Nyt alkoi maisemointi ja varsinainen ilottelu!

Silikonisienimaisemaan tarvitset (esimerkiksi):

- Kuumaliimaa
- Muotoa saat esimerkiksi palasella styroksia
- Permanenttitussilla (musta/valkoinen) saa muokattua kangasta tai valmiita tekokukkia aidomman näköisiksi.
- Kangasta tai ohutta mokkaa, kudottua sammaleelta näyttävää neuletta tms pohjaksi.
- Kuivakukkia, lehtiä tai marjoja tai tekokukkia, lehtiä, muovisia marjoja tms
- Kiviä (voit värjätä kiviä esimerkiksi puuvärillä)
- Lankaa ruohoksi
- Pieniä keijukaisia...työkaluja...minipenkkejä....mitä sydämesi nyt halajaakin!

Heidididit - sieni valo. ohje. tee se itse. rakenna sienivalo

Kiinnitin sienien jalat kunnollisella turauksella kuumaliimaa. Tein muutaman yksilön ryhmiä. Ja kiinnitin palasen styroksia pieneksi kiveksi sienien alle. Voit muotoilla styroksia helposti esimerkiksi fileerausveitsellä. Sitten liimailin vihreää mokkanahkaa kuumaliimalla "maaksi" kokeilumielessä. (Tämähän oli proto, joten tiettyä testausta oli suoritettava)

Tässä vaiheessa sain jokaiselle käsillätekijälle tutun kohtauksen,
 joista kirjasin muutamia päällimmäisiä ajatuksia:
 a) Tämä EI näytä siltä miltä tämän piti. 
b) Kaikki työ oli turhaa. 
c) Tämä näyttää kauhealta.

Tässä vaiheessa tekele huokui 70-luvun tyyliä sillä pahimmalla tavalla. Pahkakello paistoi läpi. 
Pakko pitää henkilökohtainen ideariihi, joka kesti 12 tuntia. 

Heidididit - sieni valo. ohje. tee se itse. rakenna sienivalo

Otin käyttööni nopeimman avun: maalin. Taputtelin pinnan ensin valkoisella maalilla, joka sai sienet näyttämään todella likaisilta. Sitten otin väriympyrän avuksi ja kiskaisin violetin maalin pintaan ja alkoi helpottaa. Paljon. Lähenin edes hieman sitä Liisa Ihmemaassa-kuvitelmaani.


Verstaan nurkista löytyi muutama marja ja tekokasvin murunen ja ylensin ne heti sienimaani tähdiksi. Vihreästä langasta muokkasin ruohikkoa tekemällä pieniä tupsuja, joita sitten sijoittelin strategisesti tärkeisiin paikkoihin - toisin sanoen peittämään kuumaliimaklöntteja. Ihanaa hommaa. En edes tehnyt missään kunnollisessa järjestyksessä, senkun liimailin vain. 

Heidididit - sieni valo. ohje. tee se itse. rakenna sienivalo

Nämä marjat näyttivät kovin muovisilta. 
Älä tyydy siihen, vaan käytä permanenttitusseja: mustaa tuonne ja valkoista tänne. 

Heidididit - sieni valo. ohje. tee se itse. rakenna sienivalo

Kukkapurkin juurelta anastamani valkoinen kivi oli tylsä, joten väritin sen puuvärillä siniseksi. 

Heidididit - sieni valo. ohje. tee se itse. rakenna sienivalo

Asetelma alkaa valmistua. Muista katsella omaasi hieman eri suunnista! Kun hommaa alkaa olla koossa: liimaa sienten lakit jalkoihin turauksella silikonia ja anna kuivaa 24 tuntia. Tue lakkeja kuivuessa, jos asento sen vaatii. 

Laita sitten valot päälle, sillä olette valmis. 

Heidididit - sieni valo. ohje. tee se itse. rakenna sienivalo

Heidididit - sieni valo. ohje. tee se itse. rakenna sienivalo

Olen sienivalooni 70% tyytyväinen. Ensi kerralla teen ne sinisävyiset sienet ajopuuhun. 
Siihen asti pitää etsiä oikeaa puunpalaa. 

Heidididit - sieni valo. ohje. tee se itse. rakenna sienivalo

Jos teet sienivalon ohjeellani, laita minulle kuva asetelmastasi! Olisi hienoa nähdä erilainen versio. 


Kommentit

Repolainen sanoi…
Aivan ihana idea! Tuota on pakko kokeilla joskus. Mutta ihan pakko kommentoida tähän, että silikonia ei kannata sormeilla paljain käsin. Eräältä tuttavalta lähti nahka sormenpäistä kun käsitteli silikonia ilman suojahansikkaita.
Heidi Kormano sanoi…
Hei Repolainen! Hienoa, että tämä inspiroi. Tämä on paljon helpompi tehdä kuin miltä se näyttää. Olipa harmi kuulla tuttavasi sai silikonista sellaisen reaktion. Tokii harkintaa kaikkien kemikaalien kanssa on aina syytä käyttää. Tässä ohjeessa suora kontakti pehmeään silikoniin, on siinä vaiheessa, kun jalkoja muokataan. Silloin sormissa on syytä olla sitä saippuavettä. Suojahansikkaan kanssa otetta ei saa yhtä hyvin - mutta kokeile, jos olisi tiukka hansikas ja paljon saippuaa? Silikoniin voi myös taittaa tuorekelmun sisään kuten sienten lakkeja tehdessä. Silloin suoraa ihokosketusta ei tule. Juttelin vielä varmuudeksi ystäväni kanssa, joka on käyttänyt silikonia työssään 15 vuotta, juurikin silottelemalla saippuan kanssa (kylpyhuoneremonteissa) ja hän ei ole koskaan saanut reaktiota. MUTTA näistä aiheista, yhteisreaktioista jne ei koskaan tiedä. Ja toinen herkistyy helpommin kuin toinen...Itse olen hajuherkkä. En tarvitse kuin yhden henkilön samaan huoneeseen hajuveden kanssa ja pääkipu on varma. Laita ihmeessä kuvaa, jos innostut kokeilemaan. Minut löytää Facebookista esimerkiksi https://www.facebook.com/heidididit.fi/ Hyvää päivän jatkoa!!

Suosituimmat tekstini kautta aikojen