Mehiläisvahakelmu - Miten se tehdään?


Mehiläisvahakelmu/kääre on vaihtoehto niille, jotka eivä lämpene tuorekelmulle tai muovipusseille ruuan säilönnässä. Esimerkiksi eväsleivän voi kääräistä nätisti kauniiseen kankaaseen, jonka voi uudelleenkäyttää haalean vesihuuhtelun jälkeen. 
Mehiläisvahakääre ei ehkä tule kyseeseen lihan tai kalan säilönnässä, mutta kelmuna sen voi laittaa kulhojen päälle ja sen sisään voi kääräistä hedelmiä tai leipää. Kääre painetaan kulhon pintaan pitämällä käsiä hetken kankaan päällä. Käsien lämpö pehmentää vahan ja liina jää haluttuun asentoon kulhon ympärille.

Tarvitset:
Mehiläisvahaa (65 g palasta riittää neljään ison nenäliinan kokoiseen kääreeseen. Mehiläisvahan hinta on noin 3-4 euroa)
Pestyjä puuvillakangaspaloja tai esimerkiksi vanhoja käyttämättömiä nenäliinoja
Raastimen
Leivinpaperia

Ohje on simppeli: 
1. Raasta vaha. 
2. Suojaa silitysalusta leivinpaperilla. 
3. Nosta päälle vahattava kangas.
4. Ripottele vahaa päälle kuin juustoraastetta. Isohkon nenäliinan kokoiseen kääreeseen kuluu noin 15 grammaa vahaa.
5. Peitä vaha toisella suojaavalla leivinpaperiarkilla.
6. Silitä mehiläisvaha kankaaseen.
7. Nosta kangas jäähtymään. 
8. Raastimen voi huoletta palauttaa ruuanlaittoon. Irrottele kiinni jäänyttä vahaa ensin roskikseen (muuten vaha voi jäädä kiinni putkistoon) ja huuhtele loput sitten kuumalla vedellä. Sappisaippua liottaa vahaa nopeasti.

Laitoin ensimmäiselle kankaalle hieman liikaakin vahaa, joten nostin leivinpaperien väliin kaksi kangasta tasaamaan tilannetta. Nyt toinen kankaista imaisee ylimääräistä vahaa itseensä.  

Leipäkääreestä tuli todella hyvä. Se sopii täydellisesti samasta kankaasta tekemääni lounasruokakassiin. Tein pussukan Pink Penquinìn toimivalla ohjeella. 

Jos pidit postauksestani, jaathan sitä kavereillesi? Kiitos ❤ 

PS Järjestän erityisesti Tyky-päiviin, mutta myös yksittäisille tilaajille, erilaisia taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot ja tee ehdotus työnantajasi seuraavaan työhyvinvointipäivään! Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. →  www.heidikormano.com

Haluatko saada vinkin Facebook-feediisi aina, kun laitan teen uuden postauksen? 
Käy klikkaamassa itsesi seuraajaksi: 
Heidi did it


Kommentit

Paljon kiitoksia ohjeesta! Eilen taas luin netistä, että ruokaa ei pitäisi säilyttää muovipurkeissa. Mehiläisvahakelmu tuli mieleen ja ajattelin, että joskus pitäisi perehtyä sen tekemiseen. Olipa mukava nähdä täältä ohje :)
Heidi Kormano sanoi…
Hei, Ole hyvä Laura :) Varsinkin muovisen lounasrasian lämmittäminen on kyseenalaista, koska muovinpehmentimet tekevät pahaa ruokaan sekoittuessaan. Olen hehkuttanut varmasti kaikille tuttavilleni lasisia säilytysrasioita, joita saa kaiken kokoisina SIITÄ isosta ruotsalaisesta huonekalufirmasta, jonka huonekalut kootaan itse. Ruuan voi laittaa siihen lämpöisenä viilenemään ja lämmittää uudelleen huoletta. Mehiläisvahakääreeseen sitten loput. :)
Susanna sanoi…
Mehiläistarhaajien facebook-ryhmästä kyselin ohjeita tälläisen tekemiseen, ja sainkin aika paljon erilaisia vinkkejä joita aion testata. Yritän löytää tänne takaisin kertomaan kuinka ne toimivat.
Heidi Kormano sanoi…
Hei, kiitos Susanna. Jos olet saanut hyviä yhteystietoja mehiläisvahan pientuottajiin, niitäkin voi laittaa tähän kommenttilaatikkoon. Ja laita myös niitä kokemuksia! Heidi
Unknown sanoi…
Voiko kääreitä tehdä myös ns mehiläisvaha"napeista", ei siis palasta raastamalla, vaan valmiiksi pikku napeiksi tehdystä vahasta?

Suosituimmat tekstini kautta aikojen