Naispatsas, joka repeää kahtia

Keväällä pääsin tekemään naispatsasta, joka näytelmän kuluessa "muuttuu" oikeaksi naiseksi. Patsaan sisälle oli mahdutettava näyttelijä ja se oli muokattava työksi, joka halkeaa keskeltä kahtia. Pituutta patsaalla sai olla maksimissaan 180 cm ja se tulisi seisomaan kesäteatterin maalattialla. 

Näytelmässä naispatsas on miehen itselleen puutukista veistämä, joten teimme työn miehisestä näkökulmasta: muodot saivat olla vähintäänkin naiselliset, jopa ronskit. Alaosa patsaasta on vielä veistämätöntä puuta ja yläosassa tulee näkyä rosoisuus. Työtilaus tehtiin ns puuvalmis-tasoon asti. 

Alaosaan tulisi vaneria ja päälliosa olisi sideainetta ja kangasta. Se olisi tarpeeksi joustavaa jatkuvaa käyttöä ajatellen. Patsaan molemmat puolet tulisivat puskusaumaan ja niitä yhdistäisi yksinkertainen haka sisäpuolelta. 

Pari kertaa pyöritimme ideoita lavastajan ja ohjaajan kautta ja pääsimme seuraavaan malliin: Patsaan päämateriaalia oli testattava etukäteen. Uhriksi joutui keskeneräinen patsas.

Alle tuli tuorekelmua.


Sitten päälle akryylisideaineessa uitettua kangasta. Tässä vaihtoehtoja on yhtä monta kuin on kangastakin, mutta meidän versioon parhaimman ja paksuimman pinnan antoi huonekalukangas. 
Otimme patsaan mallista kuvat ja printtasimme ne ulos. Sitten piirsimme läpi patsaan ulkomitat ja heijastimme ne ennakkoon yhteen liimatuille styroksin paloille. Vanha kunnon piirtoheitin kehiin!!  Helpointa oli tietenkin leikellä styroksi koneella. Jätimmekin patsaan ensin osiin, jotta se mahtuisi leikkuriin. Ja vasta sitten liimasimme se yhdeksi komeaksi kasaksi. 


Ja tässä on patsaan raakaakin raaempi leikkaus. Tästä tehdään muotti, jonka avulla varsinainen patsas valmistuu.


Moottorisaha oli yllättävän hyvä styroksin muotoilun työkalu. Styroksirakeet eivät sähköistyneet. Toisaalta kevytkin kone alkoi tuntua käsivarsissa hetken kuluttua. Käsi jäi liian matalaksi ja siihen piti liimata lisäpalaa. Hahmo alkaa olla kuosissa. Päähän nyt on liian iso, mutta minkäs teet; näyttelijän on pystyttävä hengittämään patsaan sisällä. 
Hahmon valmistuttua teippasimme sen ilmastointiteipillä. Sitten aloimme levittää päälle koviketta ja kangasta. Lopulta halkaisimme patsaan kahtia (moottorisaha)  ja kaivoimme kaiken styroksin pois sisältä. Seuraavassa ollaan jo pitkällä: 


Yllä kehikko ja alumiini- ja harjaterästangot, jotka vääänsimme mahdollisimman paljon pinnan muotoon. Kiinnitimme ne kaksinkertaisesti nippusiteillä.


Sitten alaosan tueksi vaahtoa. 


Paikkailimme pintaa ja peittelimme nippusiteitä ja reikiä, jotka tulivat siitä, että sidoimme molemmat puolet yhteen. Alaosassa on nyt myös saranat, joista patsas "repeää" molemmille sivuille. JA tässä puuvalmis, eli pohjamaalattu, puinen nainen. Lavastaja saa ryhmänsä kanssa maalata patsaan vastaamaan muita ympärillä olevia patsaita. Tausta maalattaneen mustaksi. 


Kommentit

Suosituimmat tekstini kautta aikojen