Heidididit-ohje: Astetta viimeistellympi kolmiohuivi

Talvi tulee! Se tarkoittaa, että aimo määrä villaa on jälleen löydettävä jalkoihin, niskaan, käsiin ja päähän. 

Ostin viime talvena ison kolmiohuivin ja olen siitä asti ollut täysin myyty suhteettoman suurille huiveille. 

Tekisin varmasti huiveja jatkuvasti, jos en kärsisi rasitusvammasta kädessäni. Turhauttavasti olen monesti joutunut heittämään puikot sivuun. Nyt päätinkin tehdä huivin villakankaasta.  


Suunnitelma oli jo aivan tarkkana päässäni, kun silmäni osuivat paikallisessa kierrätysliikkeessä ihastuttavaan, käyttämättömään, yhdestä suorakaiteesta luotuun villapontsoon. EHANA. 
Laskeskelin, että pituus ja leveys riittää ja nauroin koko matkan kassalle, jossa työstetyn villalangan hinnaksi tuli 8 euroa. 
Olin jälleen lähdössä kangasosastolle, kun kirpparilta tuli vastaan ihanan purppurainen pashmina-huivi. Tässä vaiheessa uskoin tuurini loppuneen ja kävelin ostamaan tarvitsemaani solkea paikallisesta pienestä ompelutarvikeliikkeestä vain huomatakseni, että se on lopettanut toimintansa. Tästä 10 minuutin kuluttua olin löytänyt käytetyn vyön, jossa oli 200-kertaa parempi solki kuin olin uskaltanut toivoa - ja taas kierrätettynä. Kaiken kaikkiaan maksoin näistä tarvikkeista yhteensä 13 euroa. 

Ennen työstöä pesin kaikki huolellisesti. 


Kaikenkaikkiaan tarvitset siis kahta eri kangasta 150 x 70 cm kokoiset palat ja jonkinasteisen soljen. Toinen kankaista saa olla lämmin ja villainen ja toinen voi olla ohuempi. 
Minun ainaoikealla neulottu pontsoni on todella venyvä ja vanuva ja jouduin tekemään työn osissa. 
Helpommalla kankaalla pystyt etenemään huomattavasti suoraviivaisemmin. 


Avasin pontson yhteenliitetyn reunan ja suoristin neulomuksen. Olen aikaisemminkin tuunaillut villapaidoista villatakkeja ja leikellyt neulottua pintaa ihan surutta. 


Tärkein prinsiippi neulotun pinnan leikkaamisessa on, että ennen saksia siksakkaat leikattavan pinnan kiinni. 
Siis ompelukone ennen saksia! 
Mittailin huivista maksimikokoisen kolmion, ompelin leikkauskohtaan sauman ja leikkasin sentin päästä turhat pois. Neulottava pinta oli välillä kuin vanuvaa toffeeta, joten käytin ärräpäiden lisäksi hakaneuloja. Kun neulospinta oli oikean kokoinen, leikkelin pashminan samaan muotoon. 



Kuten mainitsin jo aikaisemmin, neulospinnan venyvyys oli minun työssäni hidaste, mutta ei kyllä este ollenkaan. Pashminasta ylijääneet kankaanpalat hyödynsin soljen kiinnitykseen: taitoin, ompelin ja käänsin lenkiksi renkaisiin. (Ai niin, tässä vaiheessa vyö oli myös kokenut kovia ja rumat bling-bling -osaset olivat jo jätteissä.)



Kiinnitin lenkit ulkonurkkiin sisäpuolelle, tikkasin molemmat huivit yhteen jättäen alimmaisen nurkan vielä auki, että sain huivin käännettyä. Nyt neulospintaa suojeli jo kaksi siksak-kerrosta. Kääntöaukon tikkasin kiinni käsin piilopistoilla - koneella ei varmasti olisi tullut hyvää jälkeä. (Jos teet työn kankailla, jätä kääntöaukko järkevämpään paikkaan, eli jollekin suoralle sivulle. Minä mallailin selkeästi näkyvän kolmion alanurkan käsin, jotta pystyn pitämään tilanteen hallinnassa.)

Tässä vaiheessa näytti jo syntisen hyvältä. 
Halusin kuitenkin varmistaa vielä reunan ja tikkasin sen pisimmällä suoralla tikillä. 
Ihan pikkuisen se venytti reunaa, mutta jälki pysyi onneksi siedettävissä mitoissa. Minua se kuitenkin taas rauhoitti: nyt leikattu neulottu pinta oli kolmen tikkauksen suojassa. 



Käytettäessä solki kiinnitetään renkaaseen. Jos et löydä vastaavaa solkea, kehittele oma kiinnitysmekanismisi! Vanha nahkainen vyö voisi olla hauska. 


Huivia voi käyttää molemmin päin. Toisaalta värit myös näkyvät kumpaankin suuntaan. 


Tämän saa myös suojaamaan päätä ja kangasta painavampi solki auttaa pitämään huivin paikoillaan. 


Minulla jää nyt kyllä tästä sellainen tunne, että taidan työstää itselleni myös kesäversion samasta huivista. Sitä ennen: Oikein hyvää alkavaa talvea kaikille! 


Käy klikkaamassa itsesi FB-seuraajaksi, saat vinkin uudesta postauksesta:  
Heidi did it
Vilkaise myös blogini muita tekstejä:



Miten T-paitoja voi kierrättää



PS Järjestän erityisesti Tyky-päiviin, mutta myös yksittäisille tilaajille, erilaisia taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot. Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. →  www.heidikormano.com 

Kommentit

Suosituimmat tekstini kautta aikojen