Metalliporo - hetekasta ja jämäraudasta


 Tähän kuvaan on piilotettu puolikas sängystä. On on!
Ajelin nimittäin taannoin metallipajalle ilman suunnitelman häivääkään.

Päätin tehdä patsaan jämäkasastani (joka ei ole ihan pieni). Siellä oli vanha hetekka, jonka hajottamisen erillisiksi jousiksi olin päättänyt jättää kesken, koska se oli aivan liian hidasta ja hankalaa hommaa. Kun se nyt kuitenkin siinä minulle irvisteli, päätin näyttää sille, kuka on pomo ja pistelin puolet siitä rullalle!
Seisoin sen päällä. Vääntelin sitä. Irvistelin.
Sitten löysin kasasta haravan. Ja vaikka aluksi korkkiruuvikasa näytti lampaalta, haravan piikeistä tuli niin ilmiselvät sarvet, että porohan siitä piti tehdä. Ehkäpä olin hieman joulutunnelmissakin - ken tietää.

Jalat hitsasin kiinni neliönmallisesta metalliputkesta laittaen keskelle tukipalan, jolle hetekkapallon saattoi nostaa. Helppoa.

Pään ja sarvet sain kiinni 4 minuutissa. Äärihelppoa.
 
Sitten aloin yhdistää hetekan jousia ja 3 milliä paksua metallia. Todella hankalaa!
Tiesin sen toki jo etukäteen ongelmalliseksi. Hitsauksessa kaksi pintaa lämmitetään "sulaksi" ja ne yhdistetään täyteaineella. Mitä MIG-hitsaus on - lyhyt esittely  Kun toinen on paksu ja toinen ohut, niin paksu ei lämpene tarpeeksi ja ohut taas palaa puhki!
Kaikenlaista sitä on tehtävä taiteenpalonsa ja käsityömaniansa eteen! 
Lopulta kiinni olivat sekä jalat että kaula. Ja jousetkin olivat saaneet hieman "kuumaliimaa". Poro lähti auton kyydissä pintakäsittelypaikalle. Tässä vaiheessa mukaan lähtivät myös metallisilmät, jotka jäivät liian hyisinä pois lopullisesta versiosta.


Metallipajan likaa pesin pois tiskiaineella, mutta kuonoa ja jalkoja olisi voinut pyyhkiä myös esimerkiksi mineaalitärpätillä. Itse en siedä sitä hajua.


Maalasin pinnan ensin sinisellä spraymaalilla ja toisen kerroksen hopeisella. Sinertävä väri saa kuitenkin näkyä alta. Tämän tein tietty pihalla, koska ilmanvaihdosta on huolehdittava. Kun pahin käry oli poistunut, nostin poron sisälle kuivamaan.
Hänestä tuli potra poika. Niin potra, että jatkoasunto löytynee pihamaalta.


Älkää kertoko vanhemmilleni, että he saavat tämän patsaan lahjaksi. Se on yllätys. 

Käy klikkaamassa itsesi FB-seuraajaksi, saat vinkin uudesta postauksesta ja pikkuvinkkejä matkan varrella: Heidi did it

Ohoi! Katso vielä nämä!

Joululahjaideoita kierrättämällä tai askartelemalla
Tuolin uudistus puuvahalla ja spraymaalilla
Tuijottavat silmät purkissa

Kommentit

Heidi Kormano sanoi…
Kiitos! 😂😂 vallan mukava kuulla!
Maija sanoi…
Hei vitsit tuostahan tuli todella hienon näköinen ja kivasti sai uusiokäyttöön vaikka mitä. Harmi, kun en osaa itse yhtään hitsata, että olisin juuri kiinnostunut tuollaisesta metallintyöstämisestä. Pitääpä ehkä harkita, jos jossain järjestetään joitain kursseja hitsaukseen tai jotain vastaavaa!
Hirvonen sanoi…
Onpas hauskan näköinen! Itse osallistun tällä hetkellä metallipajakurssille ja siellä opetellaan muun muassa hitsaamaan ja sähkösinkittämään. Pitääpä ehdottaa jos voitaisiin tehdä tämän tapaisia juttuja hyödyntäen vanhaa metallitavaraa.
Sari sanoi…
Hauska idea tuollainen metalliporo. Itseäkin kiinnostaa kovasti erilaiset metallityöt, ja olenkin hieman käynyt harjoittelemessa metallipajalla. Vanhojen materiaalien kierrättäminen on kyllä tärkeää.

Suosituimmat tekstini kautta aikojen