Kulhon sorvaaminenKäytettävät kulhotaltat ovat metalliselta varrelta paljon tuhdimpia kuin aikaisemmin käytetyt.
Taltan paikoillaan pitämisessä saa käyttää voimaa. 
Kitka on myös sitä luokkaa, että polttava puu tuntuu ihossa kuumalta.
Minä en sorvannut ilman hanskaa.

Tässä linkki sorvaustalttoja myyvän yrityksen sivuille. http://plektratrading.fi/puuntyostotaltat/sorvitaltat.htmlPulttia varten porataan levyn keskelle reikä. 
Alkusahaus tehdään esimerkiksi vannesahalla. Puu kiristetään kiinni sorviin. Yllä olevassa kuvassa kulhon ulkopinta on jo saanut muotoa.


Ensimmäiset sorvaukset aloitetaan alapinnasta keskipisteestä poispäin. Käden tuen pitää olla lähellä sorvattavaa puuta ja ote taltoista todella luja. Liike lähtee lantiosta asti. Sorvia voi hieman käännellä ja kulhojen sorvaamiseenkin löytyy erilaisia tukia. Yllä olevassa kuvassa näkyy taltan lipsahdus. 
Jälki jäi heti.


Kun olet tyytyväinen ulkopuolen muotoon, jatka sorvaamalla kiinnike, josta kulho kiinnitetään, kun sisuskalut kaivetaan pois. Alla olevassa kuvassa mallia. Eli noin 5 - 7 mm syvä upotus. Leveys kannattaa ottaa istukan leveyden mukaan. Oma mittani tuntui olevan etusormen ja pikkulillin väli. Kulho sorvataan kaartamalla kulhon sisuksiin. Nyt jos koskaan käsituki on oleellinen; sitä pitää siirtää avuksi koko ajan. Harvinaisen tyydyttävää saada se pultin jättämä jälki pois - muuten. Alla oleva kulho on ensimmäinen tekemäni. Näytin sille pikkuisen hiekkapaperia.


Suosituimmat tekstini kautta aikojen