Kivijäljitelmän tekeminen: Marmorointi

Klassinen kreikkalainen patsaani vaati jalustakseen kiveä. Koska oikeasti tein jalustan MDF-levystä, kivi oli tietenkin maalattava pintaan. Olen tehnyt kivijäljitelmää lähinnä graniitista, joten pääsin kokeilemaan marmorointia. Lavasterakentaessa tekniikan on oltava ajankäytöllisesti tehokas ja jälkeä katsotaan useamman metrin päästä.

Mural Joen tapa tehdä marmoria akryylimaaleilla:
https://www.youtube.com/watch?v=vUXz5KreQ64

Tässä vielä varsin hyvä oppitunti siitä, kuinka tehdään Carraran marmori.
https://www.youtube.com/watch?v=grIVDUdMUZQ

Etsin netistä mahdollisimman lämpimään kääntyvän ja vaalean marmorin mallin. Kylmää valkoistahan olisi ollut, mutta se ei mielestäni sopinut patsaan sävyihin. Päädyin vihertävään kääntyvään beessiin, jossa on vaaleita juonteita. Tässä varsin huono kuva printatusta mallista, jonka suojasin laminoinnilla:


Valitsin siis pohjasävyksi marmorin tumman sävyn. Se tuli yhdistelmällä viininpunainen, keltainen ja sininen. Ja sitten erittäin tärkeä pointti. Pinnan pitää olla seuraavaan vaiheeseen tultaessa liukas. Eli vedin pintaan KIILTÄVÄÄ lakkaa.


Varsinainen marmoripinta tehdään silkkiliinalla, joka kannattaa olla noin metri kertaa metri - se yltää paremmin kuin pikkuhuivin mitta.

Tässä esimerkkejä pinnasta, joka on tehty silkkiliinalla. Alla on siis KIILTÄVÄ pohjapinta, joka on tässä tilanteessa musta. Siihen on päälle liu'utettu silkkiliinalla sävytettyä lakkaa. (Se saa olla melko juoksevaa, joten vettäkin pitää lisätä.)


Alla sama homma. Pohja on musta, päällä on sävytettyä lakkaa, joka on hivutettu päälle silkkiliinalla. Ensin vihertävää ja sitten toinen kerros valkoista. Tekniikka sallii marmoroinnin varsin nopeasti laajoille pinnoille.


Jälki ei nyt vielä tässä mene ihan oikein, mutta tekniikka käynee selväksi. Eli purkkiin sävytettyä lakkaa (valkoista ja hituset punaista ja okraa pastaa), jota on notkistettu vedellä. Minä huomasin hyödylliseksi pitää vieressä myös toista (vesi)purkkia, johon silkkiliinan sai pudottaa työstökertojen välillä. Tässä pinnasta tuli liian märkä, mutta siihen auttoi se, että liotin liinaa vesipurkissa, rutistin kuivaksi ja poistin maalia samalla tekniikalla. Liinalla voi myös hieman töpötellä pintaa. Seuraavaksi kerraksi rutistin liinan kuivemmaksi.


Kaikenasteiset valumat on pyyhittävä muilta pinnoilta HETI pois. Tämä pinta kuivui noin 30 minuutissa, jonka jälkeen sain kääntää jalustasta esiin seuraavan reunan.


Eka pinta ja kerros näyttää tältä. Opin kantapään kautta: välillä liina kannattaa vetää suoraa tai lievästi kaartaen ja välillä nytkyttäen. Tässä on nytkytetty koko ajan. Sen huomaa. 


Kyseinen jalusta on "kokonainen kivi" - näin ollen jokaisen kyljen pitäisi saumattomasti liittyä toiseen ilman, että maalaus katkeaa kulmissa. 
Seuraavissa kerroksissa on keskityttävä pintojen yhdistelyyn. 
Sävytän lakkaa aavistuksen punaisemmaksi.  


Tässä valmis pinta. Koska jalustaa katsotaan läheltä, päädyin levittämään pintaan hieman lisäväriä (punaisen ruskeaa ja vihreää) ja valkoisempia alueita. Sitten tein vielä valkoisia juonteita pensselillä.


Tässä jalusta ensimmäisen suojaavan lakkakerroksen jälkeen. Toinen vielä päälle ja jalusta on valmis.

Kommentit

Suosituimmat tekstini kautta aikojen