Kipsipatsaan valmistaminen

Taidetta! syntyy nyt. Ainakin jollakin tasolla. 
Tavoitteena on luoda pienoismalli kuuluisasta Venus de Milo -patsaasta.

Patsas luodaan alustalle, johon rautalankapohja myös kiinnitetään. Rautalangasta on tärkeää jo oikeasti muokata mallia. Se auttaa patsaan muotoilussa huomattavasti. 

 Punasavi on yksi muokkausmateriaali. Sen pitää pysyä koko ajan kosteana. Muovipussi on hyvästä.


Asentoa pitää hakea.Tarpeeksi lähellä. Hellenistisen aikakauden kaaret ja kierteiset asennot ovat aika hankalia löytää. Vanhasta painopellistä leikataan levyt, joiden avulla patsas halkaistaan kahteen muottiosaan.Supra 70. Perushyvää patsaskipsiä (muotit jne) . Noin 23 e/25 kg. 


Primodur 100. Erikoiskovaa kipsiä, tarkkoihin malleihin. Noin 46 e/40 kg. 

 Toinen puoli on valettu. Ensin räiskytellään päälle löysempänä kastikkeena, sitten paksunnetaan seiniä. Paksuutta saa tulla noin 8 cm. Kun pinta on jässähtänyt, pellit poistetaan, muottiin kaiverretaan esimerkiksi lusikalla muottimerkit ja kipsipintaan vedetään muottirasva (puolet saippua, puolet öljyä), reunoihin kiinnitetään SAVIkiilat ja taas heitellään kipsiä päälle. Muotista kannattaa rapsia hurjimmat rösöisyydet pois vielä kun se on hieman lämmintä.


Puukiilat ujutetaan savikiilojen reikiin ja pienellä vasaroinnilla avataan paketti.


Tässä muotin molemmat osat pestyinä savesta.


Muotti säilytetään aina koottuna, koska osat voivat kuivua väärään asentoon.


AIKA VALAA! 

Palat ovat olleet upoksissa vedessä, jotta kipsi ei ole kuivaa ja siten tuota patsaan pintaan valussa ilmakuplia. Muottirasva on sivelty pintaan. Sisään on rakennettu kuparilangasta tuki. (Ei metallilankaa, koska se ruostuu ajan mittaan.) Metallilankaa tulee sen sijaan muotin ulkopuolella kiristämään molemmat puolet todella tiukasti yhteen. Pienellä määrällä kipsiä muurataan vielä osat yhteen. Patsasmuotti on tuettu suoraan.  


Se on täytetty - ja lankaa on heiluteltu, 
jotta se on kipsin sisällä ja samalla liike heiluttelee ilmakuplia pois kipsista.


Kun muotti on jysähtänyt kokoon. Nyt siitä poistetaan muotti. muotti tuetaan syliin tai pehmusteelle.


 Taltta ja vasara.


 Taltta on aina pystysuorassa linjassa muottiin. Varovasti, varovasti. 
Aloita huomaamattomasta paikasta. 

Ja tästä alkaa työvaihe joka raastaa hermojasi ja vie kärsimättömän ihmisen todella nihkeään tilanteeseen: jos riuhdot, jotain hajoaa varmasti. Jos tikutat vähäsen, hajoaa pää.


Meni silti rikki. Oppimuskokemus.


Kipsiveistos takaisin upoksiin veteen. 
Minimäärä kipsiä valmiiksi ja ihan jo jähmettymäisillään olevasta matskusta täyttöainetta. Sitten rapsutellaan liiat ja vesihiomapaperilla voi viimeistellä pintaa.
Hän kuivaa nyt.


Hän kuivaa vieläkin.


Kommentit

Suosituimmat tekstini kautta aikojen