Valon pilareita - ohje

Pimeässä talvessa on se etu, että tunnelmaa voi luoda erilaisilla valorakennelmilla. Onneksi nykyään puhutaankin sisustusvaloista ja kausivaloista entisten jouluvalojen sijaan. 

Meillä ainakin valot laitetaan päälle heti, kun kaamos alkaa tuntua ja ne otetaan pois vasta, kun kevät näkyy ensimmäisinä lätäkköinä. 

Yhteistyössä: Tampereen kaupunki, Airam, Marriott Tampere, Prym, Lankava.

Tämän ohjeen tein sinulle, joka haluat luoda pihallesi tai sisätiloihin jotain uniikkia. Vastaavalla ohjeella voi tehdä hyvin erilaisia muotoja, pilareita kuten tässä, mutta myös palloja tai pieniä hahmoja. Tärkeintä on, että käytät turvallisia sähköosia ja pidät valot päällä vain valvotuissa olosuhteissa. 

Ohje on viitteellinen, jos ei nyt ihan freestyle-virkkausta, niin sinnepäin! Tämä on kuitenkin todella helppoa ja kun saat kiinni ideasta, voit toistaa tätä tekniikkaa mielin määrin.


Tämän ohjeen keinoin on toteutettu Ruudun takaa-taidetapahtuman Valon Pilareita -taideteos. Sitä on ollut tekemässä kanssani 10 ihanaa virkkaajaa ja valmis työ on ikkunan takana kaikkien ihasteltavana lähes 2 viikkoa! Näet tässä postauksessa kuvia valmiista käsityötaideteoksestamme sekä työpajaltamme. 

Tarvitset työhön: 
1. Sähköturvallisen LED-valosarjan. Tässä AIRAM Teno-sarja 30 m/1000 lediä. Tutustu vaihtoehtoihin.
2. Ontelokudetta haluamassasi värissä. Tässä Lankava ontelokude-mini 1 kg. Tutustu vaihtoehtoihin.  
3. Alumiinilankaa halkaisijaltaan 1 mm noin 30 metriä (löydät vaihtoehtoja askarteluliikkeistä!) 
4. Ison virkkuukoukun. Tässä esimerkiksi prym.ergonomics -virkkuukoukku koko 10 Tutustu koukkuihin
5. Sakset, sivuleikkurit
6. Hakaneulan tai vaikkapa hiuslenkin kierroksen merkkaamiseen. 

Työohjeet:
Pienitehoinen LED-valosarja ja tukirakenteena käytetty 1 mm paksu alumiinilanka kulkee virkkauksen "keskellä".  Ohje on viitteellinen, sillä jokainen saa luoda oman muodon. Ensin luodaan ketjusilmukat, sitten muodostetaan rengas piilosilmukalla ja tämän jälkeen aletaan virkkaamaan työtä spiraalimaisesti silmukkamäärää vaihdellen. 

Työ on helpompi tehdä, jos teet löysähköä jälkeä. Mallityössä on koukkukoko 10, mutta koko 12 ei ole yhtään liioittelua!

Käytännössä luot muodon lisäämällä ja vähentämällä silmukoita haluamasi määrän. Tässä kannattaa vain antaa mennä! Työn purkaminen on hankalaa. 

1. Aloita työ esimerkiksi luomalla 18 ketjusilmukkaa ja sulje ketju ympyräksi yhdellä piilosilmukalla. Tee sitten syntyneeseen ympyrään haluamasi määrä silmukoita. Mallityössä niitä on 38. Tämä tarkoittaa sitä, että pilarin alaosaan aletaan heti luoda pallomaista muotoa. Jos et halua muotoja, vaan suoran pilarin, tee tarpeeksi paljon tai vähän ketjusilmukoita heti alkuun!


2. Tee muutama kerros perinteisesti virkaten. Älä vielä lisää valosarjaa. 


3. Lisää alumiinilanka ja valosarja kulkemaan virkkauksen mukana muutaman alkukierroksen jälkeen. Symmetrisen muodon saavuttamiseksi kannattaa "merkitä" kierrokset vaikkapa hakaneulalla. Huomioi, että aloitat lisäämään valosarjaa niin, että töpselin pää on kohti lähintä sähköpistoketta. Mallitöissä sähkö tulee lattian rajasta, joten töpselit osoitetaan tietenkin alaspäin.  (Meillä on sisällä pari pistokepaikkaa katossa, se helpottaa paljon juuri kausivalojen asettelussa!) 


4. Kuten kuvassa: kuljetat lankaa ja valosarjaa aina virkkauksen "keskellä". Käännä valosarjan valot ulospäin kuin siilin piikit! 


5. Työn sisäpuolella ei näy mitään erityistä: ei alumiinilankaa tai valoja. 


6. Jatka rakenteen luomista haluamallasi tavalla. Sinulla ei tarvitse olla suunnitelmaa, vaan tarkkaile miltä silmukkojen lisääminen ja vähentäminen tuntuu. Suuntaa-antavalla kierrosmerkillä (hakaneula, hiuslenkki) pidät huolen siitä, että muoto nousee ylöspäin symmetrisesti. 


Mallityö syynissä! Tässä on ensin lisätty silmukoita noin 9 kerrokseen asti, jonka jälkeen on vähennetty silmukoita nopeasti - joka toinen silmukka poistaen. Kun työstä on tullut jälleen melko kapea, on jatkettu 8 kerrosta ilman lisäilyjä ja aloitettu sitten silmukkojen lisääminen hyvin harvakseltaan; joka neljännellä silmukalla. 



7. Valosarja, lanka ja ontelokude voivat mennä helposti sekaisin. Pidä kaikki kolme omalla alueellaan! Valosarjan kannattaa kietoa esimerkiksi sanomalehtirullan ympärille. Alumiinilankaakaan ei kannata päästää auki kuin hieman. Pidä alumiinilanka kiepillään esimerkiksi teipin avulla. Virkkauksen edetessä työstä tulee raskaampi. Voit pitää työtä esimerkiksi kangaskassissa, jossa sitä on helppo pyörittää. 


8. Pidä käsiala melko löysänä. Airam Teno-sarjan LED-valojen väliin meni keskimäärin 2 silmukkaa, mutta niitä ei kannata laskea, sillä nopeissa kiristyksissä välitys voi muuttua. 

Mitä leveämmän työstä tekee, sitä matalampi siitä tulee. Suurin rajoitin työn korkeudelle tai koolle onkin käyttämäsi valosarjan pituus. Mallityön 30 metriä pitkä valosarja on jo harvinaisempi malli. Mallityöstä tuli noin 130 cm korkea pilari, johon tehtiin lisäksi ripustus virkkaamalla.

Jos haluaa tehdä tämän ohjeen inspiroimana esimerkiksi valopallon, laita valosarjaan merkki puoliväliin ja aloita kaventaminen merkistä. Leveämmissä muodoissa suosittelen käyttämään hieman tukevampaa tukilankaa.

9. Virkkaa pilaria niin kauan, kunnes valosarjaa riittää.


10. Mallityöhön on virkattu "ripustinköysi", jolla työt on saatu aseteltua roikkumaan haluttuun pisteeseen. Silmukoita "köydessä" on 8 ja se on vajaan metrin pituinen. Köysi venyy käytössä. 

Tämä työhän pääsee oikeuksiinsa tietenkin mahdollisimman pimeässä. Mainittua valosarjaa voi käyttää ulkona ja sisällä. 

HUOM! Käytä työhön VAIN tehdasvalmisteista koristevalosarjaa. Ulkokäytössä varmista, että kotelointiluokitus on vähintään IP44. LED-valosarjan maksimijännite saa olla 33V. Maksimiteho 6 W. 

(Esimerkiksi Airam Teno-valosarja 1000 LED, 30 m : Muuntaja: 33V 6W IP44) Noudata tehdasvalmisteisen tuotteen käyttö- ja asennusohjeita. Ennen käyttöönottoa tuote on tarkistettava sähköalan ammattilaisella sähkö- ja paloturvallisuuden varmistamiseksi. 

Tämä kädentaito-ohje ja taideprojekti on luotu monen yhteistyötahon tuella! Kiitos:

Projekti: Tampereen Kaupunki/Operaatio Pirkanmaa

Työpajatila: Courtyard by Marriott Tampere City

Materiaalit: Airam Electric oy (valosarjat), Prym Consumer Finland - (virkkuukoukut), Lankava - (ontelokude) 

Valon pilareita syksyllä 2024 olivat luomassa: Marjaana Herlevi, Irina Kauppinen, Hanna Riita-Pajunen, Päivi Parviainen, Terhi Martikainen, Hanna Kuusinen, Heli Loitomaa, Mirkka Santala, Taru Honkonen, Disa Kamula (joka myös otti kuvani tuonne alkuun, kiitos!)

Seuraa minua Instagramissa! @Heidikormano 

Tilaa taide- ja käsityöaiheisia työpajoja →  www.heidikormano.com 

Kommentit

Suosituimmat tekstini kautta aikojen