Tee itse varastohylly - Heidididit-ohjeet
Mietitkö mahdollisimman simppelin ja paljon tavaraa sisältävän varastohyllyn tekemistä? Hyvä, sitten olet oikeassa paikassa! Tältä näyttää minun projektini. Toivottavasti tästä on apua sinulle.
Meidän varastohyllymme tuli perinteisen suomalaisen rintamamiestalon kellariin.
Sehän on sellainen mahdollinen murheenkryyni maavaroineen ja mahdollista kosteutta puskevine seinäpintoineen. Sen lisäksi, että ilma kiertää meillä kellarissa hyvin, me emme pistä puupintaa suoraan kosketukseen seiniä vasten, vaan sielläkin on parisen senttiä tilaa. Meillä ilma tuoksuu kellarissakin raikkaalta ja se on myös kahdesti ammattimaisesti testattu puhtaaksi, mutta tietenkin tiedostamme, ettei tässä nyt optimitilanteessa olla.
Tämä hylly seisoo siis omilla tukevilla jaloillaan ja on jopa purettavissa ja siirrettävissä, jos niin halutaan. Jalkojen alla on tassut, jotta ilma kiertää myös lattiassa. Samanlaiset versiot löytyvät vaikkapa saunan lauteiden alta.
Meidän varastohyllymme lähtökohtana oli, että se kattaa koko takaseinän ja sen tulee olla niin leveä, että siihen voi laittaa kaksi muovista säilytyslaatikkoa peräkkäin.
Mitat ovat: korkeus 175 cm, leveys 270 cm ja syvyys 80 cm.
Tarkoitus oli myös tehdä varastohyllystä mahdollisimman järkihinnalla valmista, joten huomioin levymateriaalin hinnan. Kun havuvanerin myyntileveys on 120 cm, niin koko pituudelta otettu 80 cm jättää käyttöön vielä 40 cm. Pärjäsimme siis kolmella levyllä! Puumateriaalina oli välipuutolppa, jossa ostimme kahta pituutta (2550 mm pitkinä myytävät versiot eivät olisi riittäneet pituudeltaan hyllyihin, hyllynpäihin kyllä.)
Ostoslista vastaavalle on seuraava:
6 x mitallistettu väliseinätolppa 42 x 66 x 3000
6 x mitallistettu väliseinätolppa 42 x 66 x 2550
3 x havuvaneri 12 x 2400 1200
Puuliimaa
4 x kierroholkki
4 x säätötassu
Ruuveja: 5 x 80 ja 6 x 120
hiomapaperi 60 ja hifistelyssä 120
Maalia menee varovaisella arviolla noin 2 litraa
(minä ostin 2,7 litraa ja tein mahdollisimman ohuella kerroksella, maalia jäi jonkin verran)
Ennen hyllyjen tekoa suoristimme lattiaa hieman.
Levyn halkaisussa meillä oli onneksi käytössä pöytäsirkkeli, mutta levyn halkaisu onnistuu joissakin puutavaraliikkeissä erillispalveluna. Tolpat saimme katkaistua kotioloissa katkaisusahalla.
Yksittäinen hylly oli itsessään painava. Alla kuvaa yhdestä hyllystä melkein valmiina. Lisäpalan ja pitkän palan yhtymäkohta tarvitsi vielä hieman tolppaa tuekseen.
Koska olimme ahtaissa tiloissa ja levykin painoi, heitimme 270 cm pitkät tolpat maahan, levitimme liiman vuorotellen ja ruuvasimme levyn päältä kiinni.
Välipuiden mitta kannattaa ottaa tarkistukseen tässä vaiheessa, mutta sehän on vanerin leveys (80 cm) miinus 2 x tolpan leveys. Ilmeisesti en ottanut projektissa yhtään kuvaa niin, että levyt olisivat jatkopalastaan tuetut, mutta sen me kyllä teimme. Alla oleva kuva ei siis edelleenkään ole valmis hyllytaso (levyjen yhtymäkohdassa on välipuu), mutta parempaakaan ei ole!
Tässä vaiheessa maalasin kaikkien tasojen alapinnat. Toki sen ehtii lopuksikin, mutta pystysuunnassa maalaus sujui jouhevasti.
Valkoinen maali toi valoa rakennelmaan ja ajattelin, että kun ottaa tuotteita syvästä hyllystä, on kiva katsoa maalattua pintaa.
Samalla sai peitettyä kauaksi ruskeana loistavat oksakohdat.
Päätytolppien rakenne näkyy tässä alla. Pystytolppien korkeus on 175 cm. Vaakapuut ovat 80 cm leveitä. Tasot olivat todella painavia, joten ilman valmiita tasopuita, jolle voimme tasot nostaa, emme olisi voineet hyllyjä kasata.
Alimman puun alle jää tilaa 30 cm ja muuten välitys on 45 cm. Tässä toki kannattaa katsoa hieman omienkin laatikoiden kokoa, mutta minulla oli useiden valmistajien laatikoita, ja mitta tuntui istuvan moniin säilytyslaatikoiden valmistajiin.
Jos haluaa varmistaa, että väliin jää ihan oikeasti 45 cm, voi tehdä aputyökalun: palasen tolppaa levyllä koristeltuna. Tässä vaiheessa päivä oli meilläkin jo pitkä ja ensimmäisen päädyn kanssa tuli ihan väsymyksen tuottamia ajatuskämmejä, mutta kun saimme vihdoin välit täsmäämän, toinen pääty olikin sitten vain toistoa.
Sitten pystytolppien tassuttamiseen! Keskikohta tolpasta löytyy piirtämällä:
Tämän jälkeen porataan! Ai niin, poranterä on meillä kokoa 10. Se siis näiden holkkien ja tassujen kokoa vastaavasti toki omaan projektiin!
Kun on tarpeeksi porattu tilaa puuhun, lyödään holkit kiinni vasaralla.
Säätöjalat auttavat tasaamaan myös pienet pinnan vaihtelut. Meidän rintamamiestalon lattia oli pienestä tasoituksestakin huolimatta edelleen kurvikas. (Kaikki oikaiseminen vei korkeutta valmiiksi matalasta tilasta, tässä piti tehdä kompromisseja!)
Sitten kokoamaan! Meillä oli käytössä laser ja (onneksi oli) sillä työ helpottui huimasti. Ja toisaalta, ihan hyvin olisimme varmaan pärjänneet pitkällä vatupassillakin ja ilman sitä...silmäpelillä.
Nämä nyt ovat näitä nihilistisyyden asteita, joista voi olla eri mieltä.
Ensin tasasimme alimmat tasot.
Tähän asti kaikki oli koottu "pikkuruuveilla", mutta nyt otettiin käyttöön isot tykit. Hyllyt kiinnitettiin vaakapuihin muutamalla kunnollisella ruuvilla ylhäältä alaspäin.
Voivoi, kuinka hienosti se valo kulkee tuota alareunaa!
Siitä sitten vain hyllyt paikoilleen kuin uunin olisi laittanut levyjä.
Tässä vaiheessa työporukan koko oli kolme, sen se vaati.
Viimeistelyä emme juurikaan harrastaneet. Kyseessä on nyt kuitenkin varastohyllyt, eivätkä mitkään puutyön taidonnäytteet. Hionnasta kuitenkin sen verran, että vanerin reuna tulisi aina hioa reunasta ulospäin (kuten kuvassa olevan hiomapaperin nuoli osoittaa). Muuten revit vaneristä pitkiä soiroja pois. Hioin huolella reunat ja ihan säröisimmät pinnat, mutta muuten puu sai jäädä oman onnensa nojaan.
Ja maalaamaan!
Kuvassa täysin kampaamaton tukka. Jos pitää valita tekeekö sunnuntaina hommia vai kampaako hiukset, niin valinta oli näköjään selkeä.
Valmis hylly oli mukavan valkoinen. Vedin pariin otteeseen näkyvimmät pinnat ja muut vain kertaalleen. Ostohetkellä maalipurkki maksoi reilut 90 euroa ja halusin säästää maalia myös muihin töihin.
Valmiit hyllyt ovat suunnitellusti niin leveät, että yhdelle hyllynmitalle menee kaksi perättäistä säilytyslaatikkoa ja toisaalta myös urheiluvälineitä ja muuta säilytettävää.
Sekalainen hylly ei nyt kuitenkaan ihan sellaisenaan silmää hivele, kun samassa tilassa on muitakin kellariin sopivia toimintoja, kuten pyykkihuolto. Ompelin eteen verhot, joiden luomisesta olen kertonut enemmän sosiaalisen median tileilläni. Ja suorat linkithän ovat nämä: Facebook ja Instagram
Jäikö sinulle kysymyksiä? Voit laittaa minulle viestiä vaikkapa instassa!
Löydät minut myös Tiktokista aihetunnisteella: #heidididit
Jos pidit tästä vinkistä, kerrothan siitä minulle! :)
Kiinnostuitko muistakin teksteistäni? Katso vaikka miten teet altakasteluruukun itse!
Kommentit