Taloja kukkaruukkuihin Sculpture Block –materiaalista

Kaupallinen yhteistyö: Konsta Shop

Viherkasvit ovat mielestäni huoneen fiiliksen nostattajina ihan ässiä. Kehittelin seuraavan ohjeen piristämään kasvipuutarhaani näin kevään korvalla, mutta haluan jo tässä vaiheessa isoon ääneen huudahtaa, että käyttämäni Sculpture Block -materiaali sopii yhtä lailla jouluisen asetelman tekoon. Pistäthän siis jo nyt talteen ajatuksen pienestä tonttukylästä. (Veistät poronjäkälämättäille punaisia taloja ja lisäät kylkeen sopivaa rekvisiittaa! Varppina tulee hyvä!)

Palataan kuitenkin nyt tähän keväisempään maailmaan. 


Heidididit - sculpture block

Hyvää veistomateriaalia kotioloihin ei ole oikein ollut saatavilla. Vaihtoehtona on tietenkin puu, mutta sekin vaatii jonkin verran järeää kalustoa ja veistelyyn sopivan puun metsästämistä. Sculpture Block on materiaalina mukavaa, sillä se on ensinnäkin helposti tilattavissa ja toisekseen se voi odottaa inspiraatiota kaapissa kuivumatta pilalle. 

Minä tutustuin ammattimielessä matskuun jo muutama vuosi sitten kuin tein lavasteita Pohjalaisia-oopperaan. Silloin tekemäni talot olivat kooltaan 2 metriä! Nyt vedettiin siis muutama desimaali takaisin. Ne isotkaan talot eivät painaneet juuri mitään, nämä miniatyyriversiot tuskin edes grammaa. 

Heidididit - sculpture block

Tähän työhön tarvitset:

Sculpture Block-paloja, yleisnimike hard foam Konsta Shop - sculture block

akryylimaalia tai tusseja Konsta Shop - posca-tussit

grillitikkuja

kierrätysmateriaalia (puisia haarukoita, käytettyä hiontapaperia, vanhoja pelikortteja, hammastikkuja) 

PVA-yleisliimaa, kuten Eri Keeper

akryylilakkaa, kuten Pentart matta Konsta Shop - Pentart - lakka 

terävän mattopuukon, fileerausveitsen tai pienen kuviosahan

sakset (sivuleikkurit)

imurin, hengityssuojaimen ja suojan pöydälle 


Heidididit - hard foam

1. Sahaa, veistä tai vuole puukolla Sculpture Block-materiaalista talon aihio. Paloja on helppo työstää erilaisilla työkaluilla. Oikeastaan vain kokeilemalla löydät itsellesi sopivan tavan toimia. 

Materiaali on koostumukseltaan kuin kovaa kukkasientä, mutta huomattavasti kestävämpää!

Samoin kuin kukkasieni tämäkin varistaa työstettäessä pientä pölyä. Käytä työstössä hengityssuojainta ja tee taloaihiot suojan päällä, jolla voit kaataa pölyn lopuksi roskikseen. 

Sähköistyvät palat ja pöly on helppo siistiä pois, kun nappaa viereen imurin, jolla siivoaa pinnat ja sormet työstön aikana. Kannattaa myös tehdä veistely ensin ja siirtyä vasta sitten eteenpäin hommissa. 

2. Leikkaa taloihin pieniä lisäosia ja ulkonemia, ne tuovat taloihin luonnetta. Minunhan taloni ovat vallan yksinkertaisia. Tällä matskulla voisi tehdä pyöreitä torneja tai vaikkapa linnoja. 


3. Maalaa talo ja siihen suunnittelemasi piirteet akryylimaalilla. Anna kuivaa. Työnnä grillitikku osiin ennen maalausta, niin hoidat kaikki pinnat kerralla! On oikeastaan ihanaa maalata tikun päässä olevaa osaa. Minulla oli oikein kunnollisen askartelijan fiilis siinä täydellisyydessä. 

Pistä tekeleet kuivumaan vaikkapa tukevaan kuppiin tikkujen avulla. 


4. Leikkaa sopiva kattomateriaali kierrätysmateriaalista, kuten puisista haarukoista (kuten minä tuossa vihreässä talossa). Nappasin myös puutöistä jäänyttä hiontapaperia, josta sai mukavasti huopakattoa. 

5. Ovia voit tehdä pintaan vaikkapa maalatusta kartongista. Minä uusiokäytin itseasiassa muutaman pelikortin. 


6. Sitten alkaa loppukikkailu: maalaa ikkunat akryylimaalilla tai -tusseilla tai piirrä pintaan kukkia tai muun kuvioi pinta ihan kuinka vain haluat, tähän kyllä tarttuu! (Sculpture Blockia voi patinoida, kullata tai päällystää paperilla, kipsillä, sementillä, polyesterillä tai epoksilla, ihan noin niin kuin muutamia vinkkejä mainitakseni! Et välttämättä halua käyttää kaikkia tapoja juuri tähän, mutta tiedoksesi vaikka sitä joulukylää ajatellen.)  

7. Lakkaa työ huolellisesti. Tämähän on siinä mielessä tärkeä työvaihe, että jos tykkäät suihkutella kukkia tai asetelmia, niin lakka suojaa pintaa, mutta pärjäät toki ilmankin. Minä tykkään tuosta mainitsemastani lakasta, koska se on matta ja se kuivuu tosi nopeasti. 

8. Hauskan yksityiskohdan, viirin, teet lohkomisvaiheessa käyttämästäsi kertakäyttöisestä hengityssuojasta. Irrota sen metallilanka viirin naruksi ja maalaa ohut kangas akryyliväreillä. Liimaa viirit kiinni lankaan. Hard foamiin voi helposti työntää metallilankaa.


Nämä mökit ovat kuvassa tarkoituksella hieman korkeammalla, että huomaat, minne grillitikku tulee. Tikku pysyy materiaalissa hyvin kiinni, mutta sen voi varmistaa vielä tilkalla liimaa. Lyhennä tikku haluamaasi pituuteen. 

Näitä voi antaa kavereille lahjaksi esimerkiksi kukan mullan kuivuusasteen tarkistamiseen. Miksi niitä silloin kutsutaan? Kastelutikuiksi? 


Samasta materiaalista ja vastaavalla tekniikalla voit luoda kasvien juurelle myös muuta mukavaa. Minä esimerkiksi en voinut mitenkään lopettaa näiden sienien veistelyä. (Tattiinnuin!) 

Näissä on ihan samanlainen valmistustekniikka kuin taloissakin: veistä, hio tarvittaessa, maalaa ja pistä törröttämään mistä haluat. 

Sitten ei muuta kuin iloisena askartelemaan siitä. Ja vielä: blogin puolella on vain osa vinkeistäni, lisää löydät somesta!

Seuraa minua Facebookissa (Heidi did it

ja/tai 

Instagramissa (Heidi Kormano

PS Järjestän yritysten rentoutuspäiviin, työhyvinvoinnin etsintään ja erilaisiin tapahtumiin, mutta myös yksittäisille tilaajille, taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot. 

Kommentit

Suosituimmat tekstini kautta aikojen