Heidididit: Miten maalata ikean kirjahylly

Kaikenlaiset huonekalujen maalausohjeistukset ovat blogini suosituinta lukemistoa ja niissä minä yleensä kohkaan siitä, kuinka hyvää, puista huonekalua kuuluukin korjailla ja maalailla. Nyt on kuitenkin myönnettävä, että on allekirjoittaneellakin yksi huonekalu ikealaisista koottavista, nimittäin kirjahylly.


Se on ollut mukana elämässämme jo yli 12 vuotta ja siinä on hyvä säilöä esimerkiksi kirjoja.
 
Minulla niitä nimittäin edelleen on! Katselin hieman nettivinkkejä kirjahyllyn nättiin asetteluun ja huomasin hälyttävän piirteen: kuvissa ei näkynyt kirjoja?! Olen pistänyt kiertoon lukemattoman määrän kirjallisuutta, mutta minulla on edelleen henkilökohtainen klassikko-osasto, Mika Waltarit (tietty) ja  taide-, historiikki- ja käsityökirjoja. Uusin aluevaltaus tuntuu olevan puutarhakirjat, joita juuri tajusin omistavani noin 15. Tämän päälle tulevat sitten muut kirjahyllyyn aseteltavat asiat, kuten kuvat ja taide-esineet. Olen piilotellut tavaraa ovien taakse ja laatikoihin, joten kaikki ei ole esillä, mutta vanhalla vetoisalla kirjahyllyllä on paikkansa.

Se oli vain niin tylsän val-koi-nen.


Tarvitsin tilaan väriä, mutta en liikaa. Toinen puoli tilasta on täynnä värikästä taidetta, joten jossain oli rauhoiteltava!

Valitsin maaliksi mineraalimaalin, johon tutustuin erään lehtiartikkelin kautta viime keväänä.

Mineraalimaali on erittäin peittävää, mattapintaista ja värien sävyt olivat ihania. Se ei haise juuri miltään, eikä siten ärsytä hajuherkkää nenuani. Sen lisäksi se tekee todella kovan pinnan kuivuttuaan, hylkii likaa ja kestää kaikenlaista pölyjen pyyhintää ilman suojauksia (toisin kuin esimerkiksi perinteinen kalkkimaali).

Yllätin itseni ottamalla tummanruskeaan kääntävän Fusion-maalien Oakham-sävyn. Ystävättäreni kutsui sävyä mudaksi. Yksikään näistä kuvista ei kuitenkaan tee oikeutta sävylle, jossa on komea pronssinen vivahde ja jotenkin hassun kalliin näköinen pinta. Toinen hyvä kakkonen olisi ollut tumma turkoosi, mutta kuten sanoin, oli pakko hieman himmailla.


Aloitetaan projekti alusta, eli siitä kun kiloittain tavaraa siirtyi "kaikkialle muualle paitsi siihen huoneeseen, jossa pian maalattaisiin". Sen jälkeen ruuvasin irti vetimet ja kaappien ovet sekä saranat. Sitten pyyhin kaikki pinnat - jos maalattavaan pintaan jää rasvaisia sormenjälkiä, maali ei tartu kunnolla.

Seuraava oli vuorossa hionta. Tähän ryhdyin sunnuntaina. Pistin koneen imureineen päälle (=huutamaan) ja ajoin toiminnallani muun perheen trampoliiniparkkiin meteliä pakoon. Hionta on todellakin vain pieni karhennus, mutta se on tehtävä huolellisesti.

Nöyrry. Tätä vastaan on turha taistella.

Ota kuulokkeet, ja jos pystyt, kuuntele vaikkapa podcasteja tai äänikirjaa. Tämän projektin aikana kuuntelin muun muassa Yle Areenan 12 Diktaattoria. Minulla oli ammattilaisvehkeet, eli hiontakone ja imuri, joka kiltisti keräsi pölyn, mutta kyllä pinnan saa rikki ihan käsinkin. Hiontapaperina käyttäisin karheutta 120-240 ja koneettoman hionnan jälkeen olisin tyytyväinen, ettei tarvitse lähteä erikseen punttisalille.


Kun olet - käsi sydämellä - karhentanut IHAN kaikki pinnat, pyyhi hiontapöly hyvin pois.

Sitten seuraavaksi valitse aseesi. Minä otin vaahtomuovitelan ja vaahtomuovitöpöttimen. (Pahoittelen, että en millään keksi työkalulle sen virallisempaa nimeä!)

Olen valintaani tyytyväinen, koska telalla sain ohuita pintoja ja valumattoman jäljen.

Tela imaisee extramäärän maalia alussa, mutta olin valmis tähän myönnytykseen. Koko projektiin meni minulla noin 8 dl mineraalimaalia. Pienempi hyllykkö, ilman kaapinovia, veisi alle 5 dl maalia. Minulla oli myös niin iso värimuutos, että tein useamman maalikerroksen. Pakkasin telan maalausten välissä tiukkaan muovipussiin suhteellisen märkänä maalista. Näin se ei kuivunut välissä, eikä maalia kulunut telan takia enempää.

Jos haluat työskennellä siveltimellä, ota hyvälaatuinen sivellin ja malta tehdä äärimmäisen ohutta pintaa. Näin maalikerros kuivaa hyvin ja siitä tulee tosi kestävä.Tässä jälki ensimmäisen kerroksen jälkeen - eli läpi näkyy!
Seuraavaa kerrosta pääsi maalaamaan jo parin tunnin sisällä. Kolmannen kerroksen kimppuun hyökkäsin vasta muutaman päivän päästä (oli hieman muita kiireitä). Toisaalta: pinta ehti hienosti kovettua kahden ensimmäisen maalauskerroksen osalta.

Kolmannen kerroksen jälkeen alkoi kärsivällinen odottelu. Minä kestin kaksi päivää. Silloin pinta oli jo sellaisessa kovuudessa, että uskalsin nostella kirjat varovasti paikoilleen. Lopullinen lujuus tulisi vasta 3 viikon sisällä, kuten monissa maaleissa. Ai niin! Kaappien sisäosat maalasin muuten vihreällä mineraalimaalilla - ne tarvitsivat piristystä. 

Nostin perheen avustuksella kirjahyllyn takaisin seinän viereen ja laitoin saranat, ovet sekä vetimet paikoilleen ja otin nämä kuvat. Aamun kirkkaammassa valossa huomasin, että maalipinta oli edelleen hieman epätasainen ja vedin telalla vielä kirjahyllyn päädyt ja ovet neljännen kerran. Nyt voi sitten pyörittää silmiään, että pitääkö niin ohuesti maalata, että kerroksia tulee jopa neljä. 

Ei tarvitse, mutta nyt hyllyn pinta on ihan kuin pakasta. 

Siitä ei kerta kaikkiaan erota, että pinta on uudelleen käsitelty. 
Mietin kauan, laitanko uudet vetimet. Voin vaihtaa ne tulevaisuudessa, mutta toistaiseksi nämä saavat kelvata. 


Sitten niitä oleellisia kirjahyllyn piirteitä: nostin kissojen nukkumislaatikon hieman korkeammalle kuin se oli aikaisemmin (näitä saa Ikealta) ja se onkin nyt ollut paljon suositumpi paikka. Tuosta on hyvä tarkkailla maailmaa! 


Kirjahyllyn värisävy on koko asuntomme luonnonläheiseen värimaailmaan nähden istuvampi ja huoneessa on nyt paljon enemmän tunnelmaa. 

Kirjatkin ovat niin kuten halusin: järjestettynä aiheen ja käyttövolyymin mukaan pääosin pystyasentoon, kuten rakastamissani kirjastoissa.

Lisäsin tilaan vielä viherkasveja ja kohdevaloja, jotta tilan aikaisempi kliinisyys saataisiin poistettua. Nahkaiselle lepakkotuolille voi nyt heittäytyä lukemaan kirjaa. Tuo tuoli on seilannut jo kolmessa huoneessa löytämättä paikkaansa, mutta nyt sekin on juuri siinä missä pitääkin.

Kuva ei tuo oikeutta sävymaailmalle, joka on luonnossa oikein kutsuva. Jos tämä väri ei istu suunnitelmiisi, kannattaa katsoa muut sävyvaihtoehdot, sillä niitähän on! Tsekkaa niitä vaikkapa täältä.


Haluatko nähdä muita huonekalujen tuunausohjeitani? Vilkaise vaikkapa näitä: 


Kuten edellä olevasta kuvasta voi päätellä, joudun ehkä tekemään kirjahyllyyn toisenkin nukkumapaikan! 

Käy klikkaamassa itsesi FB-seuraajaksi, siellä on paljon muitakin pikkuprojekteja: Heidi did it

PS Järjestän yritysten rentoutuspäiviin, työhyvinvoinnin etsintään ja erilaisiin tapahtumiin, mutta myös yksittäisille tilaajille, taide- ja käsityöaiheisia työpajoja. 

Käy katsomassa nettisivuiltani valmiit työpajavaihtoehdot. 

Toimin pääosin Pirkanmaalla, mutta auto kulkee kyllä koko Etelä-Suomen alueelle. →  www.heidikormano.com 

Kommentit

Miten VALTAVASTI tuon seinustan tunnelma muuttuikaan lämpimämmäksi. Ja nythän tuo nahkainen lepakkotuolikin suorastaan LOISTAA uuden hyllyvärin parina! ❤️
Janckuchef sanoi…
Kiitos todella hyvästä ohjeesta ja kauniisti maalattu kirjahylly! Aloin seuraa sun blogia Facebook ku tykkään itekkin tehdä kaikkia kivoja juttuja 🤗

Suosituimmat tekstini kautta aikojen