Commedia dell'arte naamion valmistaminen - Heidididit-tutoriaali

Heidididit. commedia dell`arte naamio. Miten tehdään

Tässä ohjeessa hypätään teatterinaamion tekemisen saloihin! Ennen varsinaisen naamion tekemistä kasvoista on otettava muotti. Se tehtiin alginaattia hyväksikäyttäen. Löydät aikaisemmat tapahtumat täältä: kasvomuotista tuli pohja naamioille. 

Varsinainen kipsivalos kasvoista on tehtävä heti muotinteon jälkeen, ettei alginaatti kuivu. 

Alginaattikerroksen jälkeen pintaa taputeltiin nopeasti pumpulilla ja sitten pinta vahvistettiin kipsinauhalla. Pumpuli teki siloisesta pinnasta tarttuvamman kipsinauhalle. Kuvassa näkyy alginaatin alla oleva valkoinen kipsikerros.

Tässä videota amerikan malliin. Musiikki on suhteellisen kamala, mutta informatiivinen video on silti: https://www.youtube.com/watch?v=eB2QHIVaahw

Heidididit. commedia dell`arte naamion valmistaminen


Sulje kaikki ilmareiät ennen kipsivalua. Tässä kuvassa jo valmis tuotos. Muotti tehdään vertikaalisessa asennossa ja maski alkaa jossain vaiheessa venyttää poskia alaspäin. Tiedän jo nyt miltä näytän 15 vuotta vanhempana. Siksipä tässä vain yksityiskohta. :) Kipsivalun pitää kuivaa ihan kovaksi, jonka jälkeen se irrotetaan muotista. Alla jo irrotettu ja "oikein päin" käännetty valos.

Heidididit. commedia dell`arte naamio valmistus teko

Naamio luodaan kasvojen päälle savesta muovaamalla. Kun naamio tehdään kasvovalun päälle, siitä tulee täysin istuva. Sen jälkeen kun savipinta on valmis, siihen kannattaa suihkauttaa kerros spray-lakkaa.

Commedia dell'arte on mielenkiintoinen naamioiden maailma. Tein kasvoistani kaksi valua, joten pystyin tekemään kaksi naamiota kerralla.

Tämä Elina Putkisen netissä jakama opinnäytetyö kertoo perinteisestä nahkanaamion valmistamisesta. Siinä kerrotaan myös hahmoista.

Minä valikoin naamioiksi Il Capitanon eli Kapteenin, joka on alla. Sen lisäksi tein oman versioni Brighellasta.

Heidididit. commedia dell`arte naamion valmistaminen

Palataan naamion tekoon: Sitten viisi ohuella paperilla tehtyä kerrosta: ensimmäisen kannattaa tehdä vain vedellä, jotta naamio irtoaa alustasta, muuten käytä vetistä US-liimaa ja joka kerrokseen eri väriä merkkaamaan tehtyä aluetta. Kuivunutta pintaa voi välillä hioa. Ja tässä paperina puhelinluettelon paperi. Silkkipaperikin kävisi, mutta luettelopaperi on halvempaa.  

Heidididit. commedia dell`arte naamion valmistaminen

Heidididit. commedia dell`arte naamion valmistaminen

Viisi pintaa on nyt kuivunut. Naamionraakile irrotetaan varovasti (ja kuitenkin väkivalloin) muotista. Reunat siistitään saksilla. Silmäreikiä pitää nyt miettiä; näkyykö sieltä pelkät pupillit, kokonaiset silmät, näkyvätkö silmät kankaan takaa jne. Ensimmäiseksi pitää kuitenkin pistää silmän kohtaan reikä nuppineulalla. Siitäkin muuten näkyy myös komeasti!  

Heidididit. commedia dell`arte naamion valmistaminen

Naamio on saanut ensimmäisen maalikerroksen. Kaivoin silmät sittenkin esiin naamioiden takaa, mutta yksi mahdollisuus olisi ollut jättää silmät umpeen ja painaa pupillien kohtaan vain pieni reikä. 

Heidididit. commedia dell`arte naamion valmistaminen

Tässä lopullisessa värissä. Tämän jälkeen naamioihin voi sutia lakan ainakin naamion sisäpuolelle, mutta tarvittaessa myös ulkopuolelle. Kuminauhan voi liimata sisäpuolelle oikeaan kohtaan. JA SITTEN vielä tärkeä lisämaininta! Palasilla vaahtomuovia naamio nostetaan ylös ihon pinnasta. Siinä ei saa kuitenkaan ahnehtia, jotta silmät eivät etäänny liian kauas rei'stä.

Enkö näytäkin hurjalta!   

Heidididit. commedia dell`arte naamion valmistaminen

Ja sitten tosi rassulta...

Heidididit. commedia dell`arte naamio


Kommentit

Suosituimmat tekstini kautta aikojen